Šiaurės Korėja grasina Japonijai dėl naujos saugumo strategijos

Šiaurės Korėja sukritikavo kaimyninės Japonijos planus smarkiai didinti ginkluotę ir pagrasino neįvardytomis atsakomosiomis priemonėmis.

Kim Jong Unas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kim Jong Unas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 4:16 PM

Užsienio reikalų ministerija Pchenjane antradienį apkaltino vyriausybę Tokijuje, kad ši siekia įgyti pajėgumų smogti pirmąjį smūgį kitoms šalims ir sukelti „rimtą saugumo krizę“. Japonija priėmė „blogą ir labai pavojingą sprendimą“, valstybinė žiniasklaida citavo atstovą. Pchenjanas esą „praktiniais veiksmais“ parodys, kaip rimtai yra sunerimęs.

Japonijos vyriausybė prieš kelias dienas nusprendė pakoreguoti savo saugumo strategiją ir per ateinančius penkerius metus iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) beveik padvigubinti gynybos biudžetą.

Toks sprendimas priimtas dėl Kinijos siekio vyrauti regione bei Šiaurės Korėjos raketų bandymų bei branduolinio ginklo programos, kuri, Japonijos įsitikinimu, kelia jai tiesioginę grėsmę.

Japonija nori gebėti ateityje išvesti iš rikiuotės priešo raketų paleidimo įrangą, dar prieš paleidžiant iš jų raketas.

Iki šiol šalies saugumo doktrina buvo orientuota tik į gynybą. Skirdama gynybai 2 proc. savo BVP, Japonija, anot žiniasklaidos, ateityje turės trečią didžiausią karinį biudžetą pasaulyje po JAV ir Kinijos.

Šiaurės Korėja taip pat kaltino Japoniją iš esmės pakeitus saugumo aplinką Rytų Azijoje. Pchenjanas esą imsis ryžtingų karinių priemonių savo teisėms apginti.

Stokholmo taikos tyrimo institutas SIPRI spėja, kad Šiaurės Korėja turi 20 baigtų branduolinių užtaisų. Pati Šiaurės Korėja skelbiasi esanti branduolinė valstybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.