Talibams uždraudus afganistanietėms mokytis universitete, jos nebeįleidžiamos į patalpas Į laisvę paleisti du amerikiečiai

Ginkluoti sargybiniai trečiadienį Afganistane užkirto šimtams jaunų moterų kelią į universitetų miestelius.

Ginkluoti sargybiniai Afganistane užkirto šimtams jaunų moterų kelią į universitetų miestelius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ginkluoti sargybiniai Afganistane užkirto šimtams jaunų moterų kelią į universitetų miestelius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 11:16 AM, atnaujinta Dec 21, 2022, 12:00 PM

Tai vyko praėjus dienai po to, kai šalies Talibano valdžia visoms merginoms uždraudė mokytis aukštosiose mokyklose ir taip dar kartą pasikėsino į žmogaus teises.

Nors pernai valdžią perėmę radikalieji islamistai žadėjo švelnesnį valdymą, nepaisydami tarptautinio pasipiktinimo jie sugriežtino apribojimus visose moterų gyvenimo srityse.

Naujienų agentūros AFP žurnalistų grupė matė grupes studenčių, susirinkusių prie universitetų sostinėje Kabule. Patekimą į patalpas užblokavo ginkluoti sargybiniai ir uždaryti vartai.

Daugybė hidžabais vilkinčių merginų taip pat buvo pastebėtos grupelėmis stoviniuojančios keliuose, vedančiuose į studentų miestelius.

„Esame pasmerktos. Praradome viską“, – sakė viena studentė, paprašiusi neviešinti jos tapatybės.

Studentai vaikinai taip pat teigė esantys šokiruoti dėl naujausio įsakymo.

„Tai iš tiesų rodo jų neraštingumą ir menkas žinias apie islamą bei žmogaus teises“, – sakė vienas iš jų, taip pat nenorėjęs viešintis.

„Jei situacija ir toliau bus tokia pati, ateityje bus dar blogiau. Visi yra išsigandę“, – pridūrė studentas.

Dauguma Afganistano privačių ir valstybinių universitetų žiemą keletą savaičių nedirba, tačiau studentų miesteliai paprastai lieka atviri tiek čia besimokantiems, tiek dirbantiems.

Talibano režimo aukštojo mokslo ministras Neda Mohammadas Nadeemas vėlai antradienį nedaugžodžiaudamas paskelbė sprendimą uždrausti moterims lankyti universitetus.

„Jūs visi esate informuoti įgyvendinti minėtą įsakymą sustabdyti moterų mokymąsi iki tolesnio pranešimo“, – sakoma pranešime.

Vašingtonas „griežčiausiai pasmerkė šį sprendimą“.

Talibanas negali tikėtis, kad bus teisėtas tarptautinės bendruomenės narys, kol negerbs visų Afganistano gyventojų teisių. Šis sprendimas turės Talibanui pasekmių“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

Tuo metu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas yra „labai sunerimęs“, antradienį pranešė jo atstovas spaudai.

„Generalinis sekretorius kartoja, kad atsisakymas suteikti teisę į išsilavinimą ne tik pažeidžia lygias moterų ir merginų teises, bet ir turės pražūtingą poveikį šalies ateičiai“, – sakoma Staffeno Dujarrico pareiškime.

Draudimas mokytis aukštosiose mokyklose įsigaliojo praėjus mažiau nei trims mėnesiams po to, kai tūkstančiams afganų merginų ir moterų visoje šalyje buvo leista laikyti stojamuosius egzaminus į universitetus. Nemaža dalis jų troško siekti karjeros medicinos ir pedagogikos srityse.

Daugumai šalies paauglių mergaičių jau yra uždrausta lankyti vidurinę mokyklą, o tai ir taip labai apriboja patekimą į universitetus.

Praėjusių metų rugpjūtį Talibanui perėmus valdžią, universitetai buvo priversti įgyvendinti naujas taisykles, tarp jų – pagal lytį atskirti auditorijas ir įėjimus. Merginoms dėstyti galėjo tik profesorės moterys arba vyresnio amžiaus vyrai.

JAV: Talibanas pademonstruodamas „geros valios gestą“ paleido 2 amerikiečius

Talibanas paleido du Afganistane laikytus amerikiečius, antradienį paskelbė JAV Valstybės departamentas.

„Tai, kaip suprantame, buvo Talibano geros valios gestas. Tai nebuvo jokio apsikeitimo kaliniais ar sulaikytaisiais dalis. Jokie pinigai neperėjo iš vienų rankų į kitas“, – žurnalistams komentuodamas dviejų amerikiečių paleidimą sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Minimi amerikiečiai išleisti į Katarą, vaidinantį svarbų vaidmenį remiant JAV interesus Afganistane, kur valdžią perėmė Talibanas.

N. Price'as sakė, kad dėl konfidencialumo taisyklių negali pateikti daugiau detalių apie paleistus JAV piliečius.

Televizija CNN pranešė, kad vienas šių amerikiečių yra kino kūrėjas Ivoras Sheareras. Jis rugpjūtį buvo areštuotas drauge su savo prodiuseriu afganistaniečiu, kai filmavo JAV drono atakos, per kurią žuvo „al Qaeda“ lyderis Aymanas al Zawahiri, vietą. Prodiuserio likimas nežinomas.

Amerikiečiai paleisti tą pačią dieną, kai Afganistano režimas sulaukė pasmerkimo uždraudęs moterims mokytis universitetuose. JAV įspėjo, kad Talibanas dėl to pajus pasekmių.

„Mums neprasprūdo pro akis ironija, kad jie parodė mums geros valios gestą tą pačią dieną, kai parodė tokį gestą afganistaniečiams, – sakė N. Price'as. – Tačiau klausimą dėl laiko reiktų užduoti pačiam Talibanui.“

Jungtinės Valstijos ne kartą smerkė Talibano vykdomą politiką. Talibanas į valdžią sugrįžo pernai, kai JAV prezidentui Joe Bidenui išvedus amerikiečių karius žlugo Vakarų remta Afganistano vyriausybė.

Tačiau J. Bideno administracija sako, kad Talibanas iš esmės netrukdė JAV piliečiams išvykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.