M. Morawieckis: Lenkijos tikslas – atnaujinta ES

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad lenkams ir italams atsibodo Europos biurokratijos diktatas ir jie nori tikros demokratijos.

​Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad lenkams ir italams atsibodo Europos biurokratijos diktatas ir jie nori tikros demokratijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad lenkams ir italams atsibodo Europos biurokratijos diktatas ir jie nori tikros demokratijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-22 10:54

Ketvirtadienį paskelbtame interviu Italijos dienraščiui „La Stampa“ M. Morawieckis sakė, kad Europos Sąjungos (ES) atnaujinimas yra bendras jo ir Italijos ministrės pirmininkės Giorgios Meloni tikslas. Lenkijos premjeras pridūrė, kad šį tikslą galima pasiekti „grįžus prie ideologinių ES šaknų“. M. Morawieckio žodžiais, tai turi būti „tėvynių Europa, o ne Europos supervalstybė“.

M. Morawieckis sakė, kad „kartu su Georgia Meloni giname Ukrainą ir realistiškai vertiname Rusijos keliamą grėsmę“.

„Vladimiro Putino neoimperinė politika yra mirtina grėsmė ne tik Kyjivui, bet ir visai Europai“, – pareiškė M. Morawieckis ir pridūrė, kad reikia padaryti viską, siekiant padėti Ukrainai, nes Kyjivo pralaimėjimas atvers kelią Rusijai įsiveržti į Europą.

M. Morawieckio teigimu, „Rusija turi kapituliuoti, o Rusijos imperializmas turi būti nugalėtas kartą ir visiems laikams“. „Tai kelias, kaip užbaigti šį karą“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovas.

Komentuodamas Vokietijos ir Prancūzijos poziciją M. Morawieckis sakė, kad „reikia pasirinkti tarp tikro lygiaverčių valstybių solidarumo ir supervalstybės modelio, kai sprendimai priimami keliose sostinėse, o į kitas šalis neatsižvelgiama“.

M. Morawieckis perspėjo, kad geriausiu atveju silpnesnės šalys taptų marginalizuotos, o blogiausiu atveju Europos projektas gali net žlugti, jei ES taptų įrankiu stipriausių žaidėjų ambicijoms įgyvendinti. Pasak M. Morawieckio, turi būti laikomasi vienybės principo, kitaip įsigalės stipriųjų tironija, „kitos išeities nėra“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.