Etiopijos vyriausybė ir Tigrėjaus sukilėliai sutarė įsteigti paliaubų stebėsenos įstaigą

Etiopijos vyriausybė ir Tigrėjaus sukilėlių pajėgos sutarė įsteigti bendrą stebėjimo įstaigą, kuri užtikrintų, kad taikos susitarimo, kuriuo siekiama užbaigti karą šalyje, laikytųsi abi pusės.

​Etiopijos vyriausybė ir Tigrėjaus sukilėlių pajėgos sutarė įsteigti bendrą stebėjimo įstaigą, kuri užtikrintų, kad taikos susitarimo, kuriuo siekiama užbaigti karą šalyje, laikytųsi abi pusės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Etiopijos vyriausybė ir Tigrėjaus sukilėlių pajėgos sutarė įsteigti bendrą stebėjimo įstaigą, kuri užtikrintų, kad taikos susitarimo, kuriuo siekiama užbaigti karą šalyje, laikytųsi abi pusės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2022, 4:20 PM

Lapkritį Etiopijos vyriausybė ir sukilėliai pareiškė apie paliaubas, kurios sustabdė kovas šiauriniame Tigrėjaus regione, kur dvejus metus liejosi kraujas ir žuvo dešimtys tūkstančių asmenų.

Tarp šio susitarimo sąlygų buvo numatyta nuostata sukurti stebėsenos ir reikalavimų laikymosi mechanizmą, kad abi pusės galėtų būti tikros, jog paliaubų bus laikomasi, o į bet kokius pažeidimus bus atitinkamai reaguojama.

Kenijos sostinėje Nairobyje ketvirtadienį vykusiame susitikime šios detalės galutinai buvo suderintos su Etiopijos vyriausybe ir Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) kariniais vadais.

Procesą remiančio Rytų Afrikos regioninio bloko įkurtos Tarpvyriausybinės plėtros institucijos (IGAD) vykdomasis sekretorius Workneh Gebeyehu pridūrė, kad bendro stebėjimo įstaigos įkūrimas yra „aiškus visų šalių liudijimas“, kad jo laikysis taikos susitarimo.

Pranešama, kad jungtinį komitetą sudarys po vieną kiekvienos konflikto pusės atstovą ir po vieną IGAD bei Afrikos Sąjungos (AS) delegatą, kurių pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad būtų laikomasi paliaubų nuostatų.

Kitos paliaubų nuostatos apima TPLF lojalių pajėgų nusiginklavimą ir užtikrinimą, kad sukilėliai negautų daugiau ginklų ar amunicijos.

AS atrinkta Afrikos ekspertų grupė padės komitetui tirti paliaubų pažeidimus ir stebėti pažangą vietoje, įskaitant taikos susitarimo nepasirašiusių pajėgų išvedimą.

Taikos susitarime nėra minimos vyriausybę palaikančios pajėgos, visų pirma šiaurėje esančios Eritrėjos pajėgos ir Etiopijos Amharos regiono sukarintos pajėgos, tačiau jos dar tebėra Tigrėjuje ir yra kaltinamos pažeidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?