JAV siaučiant mirtinai pavojingam ciklonui žuvo mažiausiai 17 žmonių, atšaukta tūkstančiai skrydžių

Jungtines Valstijas toliau purtant siaubingai žiemos audrai patvirtinta, kad žuvo mažiausiai 17 žmonių.

Detroitas, Mičiganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Detroitas, Mičiganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2022, 11:07 AM, atnaujinta Dec 24, 2022, 11:22 AM

Anksčiau buvo pranešta apie 13 žuvusiųjų, tačiau šeštadienį ryte JAV valdžios institucijos paskelbė apie dar keturias aukas, praneša „NBC News“.

Visos keturios naujausios audros aukos – Kanzase ir Nebraskoje, ir visi šie žmonės žuvo dėl susidūrimų keliuose, patvirtino pareigūnai.

Skelbiama, kad pagalbos agentūros reagavo į daugiau kaip 600 su orais susijusių incidentų.

Kanzaso valstijoje esančioje Respublikos apygardoje vyras žuvo po to, kai į jo automobilį atsitrenkė kita transporto priemonė, kuri praradusi kontrolę net pakilo į orą.

Jo automobilis buvo nustumtas nuo kelio ir atsitrenkė į medį. Jis buvo identifikuotas kaip 60 metų Fredas Mikesellas iš Skandijos, Kanzaso valstijoje.

33 metų Zachary Bealeris iš Kanzas Sičio, Misūrio valstijoje, žuvo po to, kai prarado savo sunkvežimio kontrolę ir nuskriejo per 70-ojo greitkelio vidurinę juostą Geario apygardoje. Tada į jo sunkvežimį atsitrenkė dvi kitos transporto priemonės.

21 metų Grantas Lysell-Alkire'as iš Lindsborgo, Kanzaso valstijoje, žuvo po to, kai visureigis, kuriame jis buvo kaip keleivis, įvažiavo į griovį 135-ajame greitkelyje Salino apygardoje ir apvirto.

Pasak kelių patrulių, 16-metis visureigio vairuotojas patyrė nedidelę traumą.

Apie mirtinus atvejus taip pat pranešta Oklahomoje, Kentukyje, Misūryje, Tenesyje, Viskonsine ir Ohajuje.

Sutrikęs elektros tiekimas, pavojingi keliai

Beveik pusantro milijono JAV gyventojų penktadienį, prieš pat Kalėdas, liko be elektros, šalį užklupus smarkiai žiemos audrai, dėl kurios buvo uždaryti greitkeliai ir atšaukta tūkstančiai skrydžių.

Gausus sniegas, šėlstantis vėjas ir šaltas oras užklupo didžiąją šalies teritorijos dalį, įskaitant įprastai švelnaus klimato pietines valstijas.

Nacionalinės meteorologijos tarnybos duomenimis, apie 240 mln. amerikiečių – 70 proc. visų gyventojų – buvo įspėti apie pavojų dėl oro sąlygų. Dėl žvarbaus vėjo temperatūra kai kur nukrito iki 48 laipsnių šalčio.

Hamberge Niujorko valstijoje 39-erių Jennifer Orlando su vyru tūnojo įkalinti namuose.

„Mums draudžiama vairuoti“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Nematau, kas kitoje gatvės pusėje. Mes niekur nevažiuosime“, – pridūrė moteris.

Ji pasakojo, kad greitkelyje kemperiui apgadinus elektros kabelį, jie keturias valandas neturėjo elektros.

Svetainės poweroutage.us duomenimis, dėl stingdančio šalčio be elektros energijos liko apie 1,5 mln. vartotojų, daugiausia JAV pietuose ir rytuose.

Šiaurės Dakotos, Pietų Dakotos, Oklahomos, Ajovos ir kitų valstijų transporto departamentai pranešė apie beveik nulinį matomumą, apledėjusius kelius bei pūgą ii primygtinai paragino gyventojus likti namuose.

Ketvirtadienį Oklahomoje žuvo mažiausiai du eismo dalyviai, o Kentukio gubernatorius Andy Beshearas patvirtino, kad jo valstijoje žuvo trys žmonės.

„Tai didžiulis pavojus visos valstijos mastu“, – per spaudos konferenciją sakė Niujorko gubernatorė Kathy Hochul.

„Keliai bus panašūs į ledo čiuožyklą, jūsų padangos su tuo nesusidoros“, – pridūrė ji.

Skrydžių chaosas

El Pase Teksaso valstijoje iš Meksikos sieną kirtę migrantai atsidūrę beviltiškoje padėtyje šilumos ieškojo bažnyčiose, mokyklose ir visuomeniniame centre, naujienų agentūrai AFP pasakojo mokytoja ir savanorė Rosa Falcon.

Tačiau, pasak jos, kai kas vis tiek nusprendė likti lauke spaudžiant 9 laipsnių šalčiui, nes bijojo pritraukti imigracijos tarnybų dėmesį.

Skrydžių stebėjimo svetainės „Flight Aware“ duomenimis, penktadienį JAV buvo atšaukta daugiau kaip 4,5 tūkst. skrydžių, o dar 5,9 tūkst. skrydžių vėlavo. Tarp labiausiai paveiktų yra tarptautiniai oro uostai Niujorke, Sietle ir Čikagoje.

Ekstremalios oro sąlygos buvo fiksuojamos visoje Šiaurės Amerikoje.

Meteorologė Kelsey McEwen iš Toronto socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Erio ežere buvo užfiksuotos iki aštuonių metrų aukščio bangos. Ohajo valstijoje esančiame Ferport Harbore vėjo gūsių greitis siekė 120 km per valandą, pranešė NWS.

Meteorologinių prognozių bendrovės „AccuWeather“ sinoptikai teigia, kad audra gali greitai sustiprėti ir virsti vadinamuoju sprogstamuoju ciklonu, kai staiga sumažėja slėgis ir šalta oro masė susiduria su šiltu oru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.