Nobelio premijos laureatė S. Aleksijevič: Baltarusija yra okupuota Rusijos

Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič savo gimtąją Baltarusiją laiko Rusijos okupuota šalimi. Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas „okupavo“ šalį, sakė tremtyje Berlyne gyvenanti autorė „Youtube“ kanale paskelbtame interviu Ukrainos TV stočiai „Freedom“.

Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 3:47 PM

„Tai Rusijos dalis“, – teigė 74-erių rašytoja apie Baltarusiją. „Kas ten prezidentas? Ne Lukašenka. Prezidentas yra V. Putinas“, – kalbėjo S. Aleksijevič, turėdama omenyje politinę ir finansinė A. Lukašenkos priklausomybę nuo Kremliaus šeimininko.

Autorė, kuri devintajame dešimtmetyje būdama žurnalistė rašė apie sovietų invaziją į Afganistaną, kaltino Rusiją „karo kultūra“. Toje šalyje nėra „meilės kultūros“, čia viskas visad susiję su smurtu, žudymu ir mirtimi, didelės galios siekiu. „Tai rusiškas fašizmas“, – pažymėjo S. Aleksijevič, kurios knygos tėvynėje yra uždraustos. Ji 2015 metais buvo apdovanota Nobelio literatūros premija.

A. Aleksijevič Baltarusijoje gresia ilga kalinimo bausmė. Ji 2020-aisiais rėmė protestus prieš A. Lukašenką, kai šis dar kartą pasiskelbė prezidento rinkimų nugalėtoju. Rašytoja pabėgo į Vokietiją, iš kur vis reikalauja sankcijų A. Lukašenkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.