Turkijos, Sirijos, Rusijos gynybos ministrai susitiko Maskvoje pirmųjų nuo 2011-ųjų derybų

Maskvoje trečiadienį susitiko Rusijos, Turkijos ir Sirijos gynybos ministrai, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

 S. Šoigu.<br> AP/Scanpix nuotr.
 S. Šoigu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 7:59 PM

Tai buvo pirmosios tokios derybos nuo tada, kai Sirijoje 2011 metais prasidėjo karas, ir pirmas Turkijos ir Sirijos gynybos ministrų susitikimas nuo karo pradžios.

Ir Rusija, ir Turkija yra įsivėlusios į konfliktą Sirijoje, tik Maskva palaiko Damasko režimą, o Ankara remia sukilėlius.

Susitikimas surengtas netrukus po to, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas vėl pagrasino pradėti naują karinį įsiveržimą į Sirijos šiaurinę dalį, kad išstumtų kurdų pajėgas.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir jo Turkijos bei Sirijos kolegos Hulusi Akaras ir Ali Mahmoudas Abbasas aptarė „būdus išspręsti Sirijos krizę, pabėgėlių problemą ir bendras pastangas kovoti su ekstremistų grupuotėmis Sirijoje“, nurodė Rusijos gynybos ministerija.

Šalys „atkreipė dėmesį į konstruktyvų tokio formato dialogo pobūdį ir į būtinybę jį tęsti siekiant toliau stabilizuoti padėtį“ Sirijoje ir regione, rašoma ministerijos paskelbtame pranešime.

Panašų pranešimą paskelbė ir Turkijos gynybos ministerija, pareiškusi, kad susitikimas vyko „konstruktyvioje atmosferoje“.

„Susitikime buvo aptarta Sirijos krizė, pabėgėlių problema ir bendros pastangos kovoti su visomis teroristinėmis organizacijomis Sirijoje“, – nurodė Turkijos ministerija.

H. Akaras šeštadienį žurnalistams pareiškė, kad Turkija derasi su Rusija dėl Sirijos oro erdvės panaudojimo per galimą operaciją prieš Sirijos šiaurėje veikiančių kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) kovotojus.

„Kalbamės su rusais dėl oro erdvės atvėrimo“ Sirijoje, sakė jis.

R. T. Erdoganas lapkritį pareiškė, kad jo susitikimas su Sirijos lyderiu Basharu al-Assadu (Bašaru Asadu) yra „galimas“, nors Ankara per visą jau 11 metų trunkantį konfliktą yra nutraukusi diplomatinius santykius su Damasku.

Gruodžio viduryje jis pažymėjo, kad su B. al-Assadu galėtų susitikti po to, kai susitiktų dviejų šalių gynybos ir užsienio reikalų ministrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.