Turkijos opozicijos lyderis: žmonėms atsibodo R. T. Erdoganas

Nepaisant pastaruoju metu padidėjusio politinio spaudimo, Turkijos opozicija yra įsitikinusi, kad per artėjančius rinkimus pavyks pakeisti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, kuris jau du dešimtmečius yra valdžioje.

Turkijos Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderis Kemalis Kilicdaroglu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkijos Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderis Kemalis Kilicdaroglu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 9:22 AM

„Žmonėms jau atsibodo Erdoganas. Jie sako, kad jau gana“, – agentūrai dpa sakė pasaulietinės pagrindinės opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderis Kemalis Kilicdaroglu.

Dauguma žmonių trokšta „demokratijos, laisvės ir teisingumo“, sakė K. Kilicdaroglu savo partijos būstinėje Ankaroje.

„Prasidės nauja era“, – sakė CHP lyderis, turėdamas omenyje 2023 metų viduryje planuojamus svarbius rinkimus.

Turkijos parlamento ir prezidento rinkimai numatyti birželio viduryje, tačiau vietos žiniasklaida neseniai spėliojo apie pirmalaikius rinkimus.

Šešių opozicinių partijų blokas, kuriam vadovauja CHP ir nacionalinė konservatyvioji partija „Iyi“ (Geroji), dar nepaskelbė bendro kandidato, kuris varžysis su R. T. Erdoganu.

Šis blokas, Turkijoje retai pasitaikantis socialdemokratų ir dešiniųjų bei islamo konservatorių derinys, žada grįžti prie parlamentinio valdymo ir panaikinti prezidentinę sistemą, pagal kurią R. T. Erdoganas nuo 2018 metų turi plačius įgaliojimus.

Nepaisant padidėjusių įgaliojimų nuo teismų iki finansų, R. T. Erdogano populiarumas mažėja dėl ekonominių problemų ir didžiausios per daugelį metų infliacijos, viršijančios 80 proc., teigia buvęs R.T. Erdogano padėjėjas ir opozicinės „Iyi“ partijos politikas Turhanas Çömezas.

„Žmonės ruošiasi pamokyti Erdoganą prie balsadėžių“, – sakė T. Comezas agentūrai dpa.

Nepaisant reformų ir pastangų įstoti į ES pirmaisiais R. T. Erdogano valdymo metais, tarptautiniai stebėtojai teigia, kad daugelis Turkijos pasiekimų – žmogaus teisių, teisės viršenybės, teismų sistemos ir ekonomikos srityje – smarkiai susilpnėjo, ypač po nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą 2016 metais.

R. T. Erdogano valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) vis dar nedaro įspūdžio susivienijusios opozicijos pasitikėjimas savimi.

Nors ekonominės problemos bus svarbios artėjančiuose rinkimuose, dauguma rinkėjų vis dar tiki R. T. Erdogano gebėjimu spręsti problemas, sakė vienas aukšto rango AKP pareigūnas su anonimiškumo sąlyga.

Naujausios apklausos taip pat rodo, kad rinkėjai nelabai tiki, jog opozicija gali išspręsti šalies finansines problemas, sakė vietos apklausų bendrovės „Metropoll“ vadovas Özeras Sencaras.

R. T. Erdogano oponentai yra „per daug optimistiški“, o prezidentas vis dar gali laimėti „prieš silpną kandidatą“, – agentūrai dpa sakė E. Sencaras.

Galimas populiarus R. T. Erdogano varžovas yra Stambulo meras Ekremas Imamoglu. Merui gresia politinės veiklos draudimas ir kalėjimo bausmė už valstybės pareigūnų įžeidimą. Šio mėnesio pradžioje E. Imamoglu atžvilgiu priimtas teismo nuosprendis dar nėra galutinis, tačiau jei jis bus nuteistas, rinkimuose dalyvauti negalės.

Stebėtojai pasmerkė šį sprendimą kaip politiškai motyvuotą. R. T. Erdoganas neigia kišęsis į teismų veiklą.

Opozicija planuoja kovoti su galimu rinkimų klastojimu, todėl rengia tūkstančius rinkimų stebėtojų, sakė CHP lyderis K. Kiliçdaroglu, kuris taip pat laikomas potencialiu kandidatu į prezidentus. Jis kritikuoja teismus ar rinkimų institucijas kaip veikiančias „pagal Erdogano nurodymus“.

Naujausios apklausos rodo, kad nei R. T. Erdoganas, nei jo varžovas nepasiektų užtikrintos pergalės rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.