JK klimato aktyvistų grupė laikinai nutrauks viešąją tvarką trikdančius protestus

Jungtinės Karalystės klimato kaitos protestų grupė „Extinction Rebellion“ pareiškė, jos aktyvistai nutarė laikinai neblokuoti judrių kelių, nelipti ant pastatų ir nedalyvauti kituose pilietinio nepaklusnumo veiksmuose, nes tokie metodai nedavė norimo rezultato.

„Extinction Rebellion“.<br>123rf.com nuotr.
„Extinction Rebellion“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2023, 2:16 PM

„Prasidedant naujiems metams, priimame prieštaringai vertinamą sprendimą laikinai atsisakyti viešosios tvarkos trikdymo kaip pagrindinės taktikos“, – teigiama praėjusią savaitę interneto svetainėje išplatintame grupės pranešime.

„Pripažįstame ir branginame trikdžių galią kelti aliarmą ir tikime, kad būtina nuolat tobulinti taktiką“, – priduriama pranešime.

Siekdama, kad politikai, korporacijos ir visuomenė „užbaigtų iškastinio kuro erą“, grupė teigė, kad vietoj to daugiausiai dėmesio skirs platesnei paramai, pavyzdžiui, kad balandžio 21 dieną 100 tūkst. asmenų apsuptų parlamento rūmus Londone.

„Šiais laikais, kai kalbėjimas ir veiksmai yra kriminalizuojami, kurti kolektyvinę galią, stiprėti ir klestėti tiesiant tiltus yra radikalus veiksmas“, – teigia aktyvistų grupė.

„Šiais metais pirmenybę teikiame dalyvavimui, o ne areštui, ir santykiams, o ne kelio užtvaroms, nes stovime kartu ir tampame neįmanomi ignoruoti“, – priduriama pranešime.

Atsižvelgdama į „Extinction Rebellion“ ir kitų protestuojančių grupių veiksmus, JK konservatorių vyriausybė praėjusiais metais sustiprino policijos įgaliojimus sustabdyti viešosios tvarkos pažeidimus keliančius protestus ir sugriežtino nuobaudas už kelių blokavimą – dabar už tai gresia laisvės atėmimo bausmė.

Parlamentas atmetė šiuos griežtesnius teisės aktus, tačiau vyriausybė planavo dar kartą pamėginti prastumti įstatymą, pagal kurį kišimasis į infrastruktūrą būtų laikomas baudžiamuoju nusikaltimu.

Pilietinių laisvių grupės neigiamai įvertino šiuos veiksmus kaip žodžio laisvės ir teisės protestuoti ribojimą.

Per ketverius metus nuo „Extinction Rebellion“ susikūrimo grupė sulaukė ir pagyrų, ir kritikos dėl demonstracijų, kurios buvo rengiamos siekiant sutrikdyti eismą ir neretai baigdavosi masiniais areštais, o jų metų būdavo apsunkinamas eismas keliais ir uostuose.

Balandį Jungtinės Karalystės policija pranešė, kad šeši aktyvistai buvo suimti po to, kai jie, protestuodami prieš šalies investicijas į iškastinį kurą, užlipo ant autocisternos ir užtvėrė keturis Londono tiltus.

Grupė „Extinction Rebellion“ tuomet teigė, kad tarp protestuotojų buvo du buvę britų olimpiniai sportininkai – aukso medalį iškovojęs kanojininkas Etienne'as Stottas ir buriuotoja Laura Baldwin.

Sekmadienį paskelbtame pranešime, kurį pavadino „Mes pasitraukiame“, „Extinction Rebellion“ JK padalinys teigė, kad grupė prisidėjo prie „seisminio pokyčio“ diskusijose apie klimatą bei pridūrė, kad „labai mažai kas pasikeitė. Išmetamųjų teršalų kiekis ir toliau didėja, o mūsų planeta miršta vis sparčiau“.

Grupė pareiškė mananti, kad dėl kelių krizių virtinės atėjo tinkamas metas išbandyti naują požiūrį.

Savo pranešime apie būsimą balandžio protestą teigė: „Diena iš dienos gausiai apsupti Parlamento rūmus reiškia, kad galime palikti užraktus, klijus ir dažus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.