Nauji metai V. Putino Rusijoje – įtarimus sukėlusi naujametinė prezidento kalba ir beveik 2 tūkst. sulaikytųjų

Laikrodis Kremliaus Spaskio bokšte mušė vidurnaktį, skambėjo Rusijos himnas. Pirmojo kanalo televizija pradėjo 2023-iuosius popmuzikos daina: „Aš esu rusas ir eisiu iki galo. Aš esu rusas, kad supykdyčiau pasaulį“.

Policijos ir Nacionalinės gvardijos kariai eina Maskvos Raudonąja aikšte, kuri Naujųjų metų išvakarėse buvo uždaryta šventėms. <br>AP/Scanpix nuotr.
Policijos ir Nacionalinės gvardijos kariai eina Maskvos Raudonąja aikšte, kuri Naujųjų metų išvakarėse buvo uždaryta šventėms. <br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pozuoja, sakydamas naujametinį kreipimąsi į tautą 2022 m. gruodžio 31 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pozuoja, sakydamas naujametinį kreipimąsi į tautą 2022 m. gruodžio 31 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Twitter“ nuotr.
„Twitter“ nuotr.
„Twitter“ nuotr.
„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 2, 2023, 1:10 PM, atnaujinta Jan 2, 2023, 5:51 PM

Vis dėlto ne visiems nuotaika buvo tokia pakili – Maskvoje ir Sankt Peterburge fiksuotas didelis sulaikytųjų skaičius.

Naujųjų metų išvakarėse Rusijos valdžios institucijos uždarė garsiąją Raudonają aikštę Maskvos centre motyvuojant apribojimais, susijusiais su COVID-19. 

Maskvoje dirbo 7,1 tūkst. saugumo pareigūnų: 3,5 tūkst. policininkų, 3,3 tūkst. nacionalinių gvardiečių ir daugiau kaip 300 privačių saugos organizacijų darbuotojų.

Žiniasklaidos priemonė „Nexta“ vėliau pranešė, kad Maskvoje ir Sankt Peterburge Naujųjų metų išvakarėse buvo sulaikomas didelis skaičius į gatves vidurnakčio sutikti išėję žmonės. „Fontanka“ teisėsaugos šaltiniai pranešė, kad Sankt Peterburgo centre Naujųjų metų išvakarėse buvo suimti ir į miesto policijos skyrius nuvežti 1960 žmonių. 

Pasak Vidaus reikalų ministerijos pagrindinio Sankt Peterburgo ir Leningrado srities departamento spaudos tarnybos, sulaikymų Rūmų aikštės rajone priežastis buvo „prevencinis reidas“.

„Atlikus patikrinimą buvo nustatyta daug migracijos teisės aktų pažeidimų, dėl kurių buvo imtasi administracinių priemonių“, – teigė departamentas. Pasak liudininkų, žmonės buvo sulaikomi naudojant jėgą.

Spaudos tarnyba taip pat pridūrė, kad policijos budrumo dėka per šventinius renginius valdovų rūmų aikštėje Sankt Peterburge „buvo išvengta daugiau nei dešimties bandymų panaudoti pirotechniką“. Esą tai susirinkus gausiai žmonių miniai galėjo baigtis tragedija.

 

Sulaikytųjų skaičius Maskvoje nežinomas. Tačiau nuotraukose matomi budintys saugumo pareigūnai, o vėliau pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose – Maskvos centre prievarta sulaikomi žmonės.

Sausio 1 d. popietę Rusijos Vidaus reikalų ministerijos atstovė Irina Volk pranešė, kad „dėl taikytų priemonių per Naujųjų metų renginius neleista pažeisti viešosios tvarkos“.

Neįprasta Naujųjų metų naktis 

Kai didžiuosiuose Rusijos miestuose jėga buvo sulaikomi Naujuosius metus švęsti susirinkę žmonės, televiziniame Naujųjų metų vakarėlyje „Rossija-1“ vienas žymiausių stoties karo korespondentų su šampano taure rankose kėlė tostą už 2023-iuosius ir linkėjo „daugiau gerų nei blogų naujienų iš fronto linijos“.

Tai nėra įprastas naujametinės nakties turinio Rusijos televizijoje pasirinkimas. Kita vertus, tai nėra įprasta Naujųjų metų naktis. „Normalumas“ išnyko prieš 10 mėnesių, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Per savo metinę kalbą Rusijos prezidentas paprastai vienas stovi prie Kremliaus. Šiemet už jo stovėjo karinėmis uniformomis vilkintys vyrai ir moterys.

Pasak Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, naujametinę kalbą V.Putinas sakė iš Rusijos pietinės karinės apygardos štabo, kur anksčiau šeštadienį lankėsi ir taip pat įteikė apdovanojimus kariškiams. Už Kremliaus vadovo buvo matomas būrys žmonių, dėvinčių karinę uniformą. 

Nepaisant oficialaus Kremliaus pareiškimo, socialiniuose tinkluose pasklido nuotraukos, kuriose matyti, kad tarp „kovotojų“ yra jau anksčiau pastebėti „statistai“.

„Kaip ir buvo galima tikėtis, V.Putino naujametiniame kreipimesi netgi nedalyvavo tikri kariai tik aktoriai (t. y. žmonės iš prezidento apsaugos tarnybos), – „Twitter“ rašė „Kyiv Post“ korespondentas Jasonas Jay Smartas. –Jis toks pat dirbtinis kaip rublio vertė.“

V.Putino apdovanojimą už kovą Ukrainoje Naujųjų metų išvakarėse atsiėmusi tariama Rusijos karė-aktorė kalbėjo, kad „sužeisti Rusijos kariai nenori būti evakuoti iš mūšio lauko, nes nori toliau kovoti su savo bendražygiais“.

Ta pati moteris užfiksuota ankstesniuose V.Putino viešuosiuose pasirodymuose. J.Smartas pareiškė, kad ji ir kiti nuotraukose esantys žmonės greičiausiai buvo atrinkti iš V.Putino asmens sargybinių komandos.

Kremliaus paskelbtame vaizdo įraše V.Putinas „specialiosios operacijos“ kovotojams palinkėjo ankstyvos „pergalės“ ir pareiškė, kad karas yra „būtinybė“.

Praėjusiais metais savo kalboje Kremliaus vadovas pabrėžė, kad „Naujųjų metų išvakarės tiesiog pripildytos geros nuotaikos ir laimingų minčių“. Šį kartą geros nuotaikos ir džiugių minčių trūko.

Prezidentas V.Putinas kreipimesi panaudojo propaguojamą alternatyvią Kremliaus realybę: kad šiame konflikte Rusija yra didvyrė, o Ukraina ir Vakarai – piktadariai.

„Daugelį metų Vakarų elitas veidmainiškai tikino mus apie savo taikius ketinimus, bet iš tikrųjų visais įmanomais būdais skatino neonacius, – sakė prezidentas V.Putinas. – Tėvynės gynimas yra šventa pareiga, kurią privalome atlikti savo protėviams ir palikuonims“.

Rusijos prezidentas savo kalboje tvirtino, kad dramatiški 2022 m. įvykiai jo šaliai duoda didžiulę naudą. „Tai buvo svarbių žingsnių link visiško Rusijos suverenumo metai.“

„Padėjome pamatus mūsų bendrai ateičiai, mūsų tikrajai nepriklausomybei“, – savo kalbą tęsė jis.

V.Putinas savo naujametiniame kreipimesi aiškiai skirstė rusus į „mus“ ir „juos“, į tuos, kurie palaiko jo „specialiąją karinę operaciją“, ir tuos, kurie jos nepalaiko.

„Tai buvo metai, kurie daugelį dalykų pastatė į savo vietas, – sakė Kremliaus vadovas, – ir nubrėžė aiškią ribą tarp drąsos ir didvyriškumo, iš vienos pusės, ir išdavystės bei bailumo, iš kitos...“

Tikėtina, kad 2023 m. Kremlius šią ribą brėš dar aiškiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.