Tokio smūgio Ukrainoje rusai dar nebuvo patyrę: pakraupo net Kremliaus propagandininkai

Ukrainos kariškių pranešimus, kad per ataką HIMARS sistemomis Naujųjų naktį Makijivkos mieste Donecko srityje nukauta šimtai okupantų, patvirtino prokremliškoje Rusijos informacinėje erdvėje kilusi sumaištis. Panašu, kad tai didžiausias vienu kartu patirtas rusų gyvosios jėgos nuostolis per visą karo Ukrainoje laikotarpį.

Ukrainos pajėgos HIMARS raketomis pataikė į prorusiškų jėgų kontroliuojamos Makijivkos 19-osios profesinės technikos mokyklos pastatą, kuriame buvo apsistoję į karą siunčiami okupantai.<br>Readovka/Horevica/Telegram
Ukrainos pajėgos HIMARS raketomis pataikė į prorusiškų jėgų kontroliuojamos Makijivkos 19-osios profesinės technikos mokyklos pastatą, kuriame buvo apsistoję į karą siunčiami okupantai.<br>Readovka/Horevica/Telegram
Ukrainos pajėgos HIMARS raketomis pataikė į prorusiškų jėgų kontroliuojamos Makijivkos 19-osios profesinės technikos mokyklos pastatą, kuriame buvo apsistoję į karą siunčiami okupantai.<br>Readovka/Telegram
Ukrainos pajėgos HIMARS raketomis pataikė į prorusiškų jėgų kontroliuojamos Makijivkos 19-osios profesinės technikos mokyklos pastatą, kuriame buvo apsistoję į karą siunčiami okupantai.<br>Readovka/Telegram
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-02 20:36, atnaujinta 2023-04-03 17:50

Užkietėjęs nacionalistas ir Federalinės saugumo tarnybos (FSB) veteranas, 2014 m. tapęs pasiskelbusios Donecko liaudies respublikos gynybos ministru, Igoris Girkinas-Strelkovas „Telegram“ kanale parašė: „Objektas, kuriame buvo įsikūręs N-asis dalinys, daugiausia sudarytas iš mobilizuotų Rusijos Federacijos piliečių, buvo beveik visiškai sunaikintas dėl tame pačiame pastate laikytų sprogmenų detonacijos. Taip pat buvo sunaikinta beveik visa karinė technika, stovėjusi prie pat pastato be menkiausios maskuotės. Kalbant apie aukų skaičių, galutinių duomenų iki šiol nėra, nes daugybė žmonių yra laikomi dingusiais (liko po griuvėsiais). Bet kokiu atveju, žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius siekia daugybę šimtų (apytiksliai skaičiai yra, bet aš jų neskelbsiu)“.

I.Girkinas-Strelkovas pridūrė, kad panašios ukrainiečių atakos gali pasikartoti bet kurią akimirką: „Tai ne vienintelė tokia vieta „Himars“ raketų pasiekiamoje zonoje, kur dislokuotas (itin tankiai) personalas ir įranga. Ir – taip, ​​tai ne pirmas toks atvejis – pernai jų taip pat buvo nemažai. Nors, kaip taisyklė, vis dėlto su mažiau aukų. Bet mūsų generolai yra nepasimokantys iš principo, nors jie patys – po „štabų pogromų“ vasarą – mieliau laikosi atokiau nuo jiems patikėtų karių – už priešo raketų pasiekiamo spindulio“.

Ukrainos pajėgos HIMARS raketomis pataikė į prorusiškų jėgų kontroliuojamos Makijivkos 19-osios profesinės technikos mokyklos pastatą, kuriame buvo apsistoję į karą siunčiami okupantai.

„Sveiki ir sveikiname „vatą“ ir „čmobikus“ (taip pašiepiamai vadinami mobilizuotieji – Red.), kurių privežė į okupuotą Makijivką ir sugrūdo į 19-osios profesinės mokyklos pastatą. Dėl „neatsargaus elgesio su šildymo prietaisais“, saugos priemonių nepaisymo, rūkymo nenustatytoje vietoje Kalėdų Senelis supakavo į maišus apie 400 lavonų. Dar apie 300 patyrė įvairaus sunkumo sužeidimus“, – rašom Ukrainos ginkluotojų pajėgų Strateginės komunikacijos skyriaus paskyroje „Telegram“.

Kaip teigia Ukrainos portalas nv.ua, šio įvykio aptarimas Rusijos propagandininkų paskyrose socialiniuose tinkluose ir tarp vadinamųjų Rusijos karo korespondentų patvirtina, kad agresoriaus kariuomenės nuostolių mastas dėl smūgio Makijivkoje yra išties didžiulis.

„Sprendžiant iš to, kad verkšleno net propagandininkai Vladlenas Tatarskis, Daniilas Bezsonovas ir Cariovas, nuostoliai tikrai reikšmingi. Tikslių skaičių niekas neatskleis, tačiau iš įrašų tono matyti, kad jie labai dideli. Taigi per Naujųjų metų šventes mobilizuojamų rusų artimiesiems teks sutikti šimtus karstų iš Ukrainos“, – komentavo žinomas Ukrainos apžvalgininkas Denisas Kazanskis.

Daugelis rusų propagandininkų puolė kritikuoti Rusijos karinę vadovybę dėl naujų aukų ir dėl šauktinių sutelkimo viename pastate.

„Faktas, kokioje vietoje buvo dislokuotas dalinio personalas, sukėlė didžiulę karo korespondentų ir ekspertų kritiką. Objektas, netinkamas saugiam kariškių buvimui jame, be slėptuvių – lengvas taikinys. Sprendimą ten dislokuoti karius nemažai specialistų vertina kaip nusikaltimą“, – rašo prokremliškas „Telegram“ kanalas „Readovka“.

Maskvos Dūmos vicepirmininkas, buvęs Rusijos televizijos propagandininkas Andrejus Medvedevas ragino rasti atsakingus už nuostolius.

„Kiekvienas nepaprastasis įvykis turi vardą, pavardę ir pareigas. 10-ąjį karo mėnesį priešą laikyti kvailiu, kuris nieko nemato – pavojinga ir nusikalstama. Apgyvendinti personalą kur papuola, pastatuose, o ne priedangose, yra tiesioginė pagalba priešui“, – „Telegram“ parašė A.Medvedevas.

Jis taip pat konstatavo nedžiaugsmingą Rusijos kariuomenės ateitį: „Laikantis požiūrio „moterys naujų prigimdys“, mes ne tik nelaimėsime, bet apskritai matysime niūrias perspektyvas. Iš situacijos Makijivkoje turime padaryti pačias griežčiausias išvadas“.

Kitas karo propagandininkas Borisas Rožinas savo „Telegram“ kanale pripažįsta pagrindinius faktus apie įvykį Makijivkoje ir Rusijos nuostolius: „Į profesinę mokyklą atskrido HIMARS raketos. Pastate buvo apgyvendinti mobilizuotieji. Esminis kiekis žuvusiųjų ir sužeistųjų. Vakare griuvėsiai dar buvo ardomi“.

B.Rožinas priminė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir anksčiau smogdavo priešo susitelkimo vietoms ir kritikavo Rusijos karinę vadovybę: „Nepaisant kelių mėnesių karo, kai kurios išvados nepadaromos, todėl patiriami nebūtini nuostoliai, kurių, laikantis elementarių personalo išdėstymo ir saugumo taisyklių, galėjo ir nebūti. Nekompetencija ir nesugebėjimas priimti karo patirtį lieka rimta problema“.

O pagrindinis prokremliškas televizijos ruporas Vladimiras Solovjovas, komentuodamas Makijivkos nuostolius, pavadino juos „reikšmingais“, tačiau už šių duomenų atskleidimą rusams pagrasino 15 metų kalėjimo.

Daniilas Bezsonovas, save vadinantis „informacijos viceministru“ Donecko liaudies respublikos kovotojų grupuotėje, sarkastiškai pažymi, kad „sprendžiant iš visko, aukštoji Rusijos armijos vadovybė vis dar nežino apie šio ginklo (HIMARS) galimybes: „Tikiuosi, kad kaltieji, priėmę sprendimą pasinaudoti šiuo objektu (mobilizuotųjų patalpinimui į profesinę mokyklą), bus nubausti“.

Vienas iš Donecko/Luhansko kvazirespublikų kovotojų „Telegram“ kanale teigė, kad atakos aukų skaičius toks didelis, nes Makijivkos profesinėje mokykloje buvo „gerokai daugiau nei viena kuopa“: „Ten švęsti Naujųjų atėjo didžiulis skaičius „priklydėlių“. Smogta buvo lygiai 00.00 iš HIMARS. Profesinės mokyklos, kartu su šventusiais Naujuosius, neliko nė pėdsako. Tik dulkės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.