Izraelio kraštutinių dešiniųjų ministras apsilankė Al Aksos mečetėje surengdamas „provokaciją“

Izraelio kraštutinių dešiniųjų politikas Itamaras Ben-Gviras antradienį, pirmą kartą nuo tada, kai tapo ministru, apsilankė Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse, pranešė jo atstovas spaudai, tuo sukeldamas palestiniečių, kurie šį žingsnį laiko provokacija, pyktį.

Jeruzalės Al Aksos mečetė.<br>123rf.com nuotr.
Jeruzalės Al Aksos mečetė.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 11:16 AM, atnaujinta Jan 3, 2023, 4:56 PM

„Mūsų vyriausybė nepasiduos „Hamas“ grasinimams“, – sakė I. Ben-Gviras jo atstovo spaudai paskelbtame pranešime, po to, kai palestiniečių kovotojų grupuotė perspėjo, kad toks žingsnis yra „raudona linija“.

Šį jo vizitą kiek vėliau pasmerkė Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Šis Izraelio ministro žingsnis taip pat supykdė palestiniečius, o žydų valstybės sąjungininkės Jungtinės Valstijos savo ruožtu perspėjo nedaryti nieko, kas pakenktų status quo.

I. Ben-Gviras apsilankė mečetės komplekse, praėjus kelioms dienoms po to, kai pradėjo eiti nacionalinio saugumo ministro pareigas, suteikiančias įgaliojimus vadovauti policijai.

Al Aksos mečetė yra viena švenčiausių vietų islame ir švenčiausia vieta žydams, kurie šį kompleksą vadina Šventyklos kalnu.

Pagal istoriškai susiklosčiusį status quo, nemusulmonai gali lankytis šioje vietoje tam tikru laiku, tačiau jiems neleidžiama joje melstis.

Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau žydų, daugiausia Izraelio nacionalistų, slapta meldžiasi šiame komplekse, o palestiniečiai tai smerkia.

„Šventyklos kalnas yra svarbiausia vieta Izraelio žmonėms, ir mes išlaikome judėjimo laisvę musulmonams ir krikščionims, tačiau žydai taip pat eis į kalną, o su tais, kurie grasina, bus susidorota geležiniu kumščiu“, – sakė I. Ben-Gviras.

Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje esantį kompleksą administruoja islamo reikalų taryba „Waqf“, jame veikia Izraelio pajėgos, kurios kontroliuoja patekimą į jį.

I. Ben-Gviras pasisakė už tai, kad būtų pertvarkytas teritorijos valdymas ir joje būtų leista melstis žydams, tačiau tam nepritarė pagrindinės rabinų institucijos.

„Waqf“ sargybiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad I. Ben-Gvirą lydėjo Izraelio saugumo pajėgų daliniai, o virš šventosios vietos sklandė dronas.

Antradienio rytą jam išvykus, į kompleksą atvyko lankytojų, o situacija išliko rami.

Nors I. Ben-Gviras ne kartą lankėsi komplekse nuo pat patekimo į parlamentą 2021 metų balandį, jo, kaip aukščiausio rango ministro, buvimas ten turi kur kas didesnę reikšmę.

Prieštaringai vertinamas tuometinio opozicijos lyderio Arielio Sharono vizitas 2000 metais buvo viena iš pagrindinių priežasčių, iššaukusių Antrąją palestiniečių intifadą, arba sukilimą, kuris tęsėsi iki 2005-ųjų.

„Rimta grėsmė“

JAE, kurie 2020 metais užmezgė diplomatinius santykius su Izraeliu, „griežtai pasmerkė Izraelio ministro įvykdytą Al Aksos mečetės kiemo šturmą“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

JAV ambasadorius Izraelyje Tomas Nidesas savo ruožtu sakė, kad Vašingtonas „aiškiai pasakė Izraelio vyriausybei, jog nepritaria jokiems veiksmams, kurie galėtų pakenkti status quo šventosiose vietose“.

Palestiniečių užsienio reikalų ministerija pasmerkė I. Ben-Gviro vizitą Al Aksos mečetės komplekse kaip „precedento neturinčią provokaciją ir rimtą grėsmę konflikto arenai“.

Praėjusią savaitę „Hamas“ aukšto rango pareigūnas Basemas Naimas perspėjo, kad toks žingsnis būtų „ryški raudona linija ir sukeltų sprogimą“.

Po I. Ben-Gviro vizito „Hamas“ atstovas spaudai Hazemas Qassemas pavadino tai nusikaltimu ir pažadėjo, kad šis kompleksas „išliks palestinietiškas, arabiškas ir islamiškas“.

2021 metų gegužę per musulmonų pasninko mėnesį Jeruzalėje įsiplieskęs smurtas, įskaitant susirėmimus tarp Izraelio pajėgų ir Al Aksoje susirinkusių palestiniečių, peraugo į 11 dienų trukusį niokojantį konfliktą tarp žydų valstybės ir Gazos Ruožą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“.

Šimtai palestiniečių ir dešimtys Izraelio policijos pareigūnų buvo sužeisti per Rytų Jeruzalėje vykusius susirėmimus, kuriuos išprovokavo palestiniečių susirinkimų apribojimai ir galimas gyventojų iškeldinimas.

Šiuo laikotarpiu I. Ben-Gviras telkė savo šalininkus prie Izraelio naujakurių namų Rytų Jeruzalėje, kurią Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų Šešių dienų karo.

Ilgus metus laikytas marginalu, partijos „Žydų jėga“ lyderis, remiamas premjero Benjamino Netanyahu, įsitraukė į pagrindinę politiką.

I. Ben-Gviras pasisakė už tai, kad nelojaliais valstybei laikomi arabai izraeliečiai būtų ištremti, o okupuotas Vakarų Krantas būtų aneksuotas.

Dar prieš kelerius metus jo namų svetainėje kabojo Barucho Goldsteino, 1994 metais Hebrono mečetėje nužudžiusio 29 palestiniečių maldininkus, portretas.

Savo ministro karjerą jis pradėjo gruodžio 29 dieną, būdamas B. Netanyahu vyriausybės – dešiniausios Izraelio istorijoje – nariu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.