„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už sprogdinimą Afganistano oro uoste

Grupuotė „Islamo valstybė“ (IV) prisiėmė atsakomybę už sprogdinimą prie Afganistano sostinės karinio oro uosto patikros posto, per kurį žuvo ir buvo sužeisti keli žmonės.

Talibano kovotojai tikrina sprogimo vietą Kabule.<br>AP/Scanpix nuotr.
Talibano kovotojai tikrina sprogimo vietą Kabule.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 11:27 AM

Vėlų antradienį paskelbtame pareiškime IV nurodė, kad sekmadienį išpuolį Kabule esančiame kontrolės punkte įvykdė tas pats narys, kuris gruodžio viduryje dalyvavo išpuolyje prieš viešbutį sostinėje.

Nuo 2021 metų, kai Talibanas perėmė valdžią, IV regioninis padalinys, žinomas kaip „Chorasano Islamo valstybė“ (IV-K), vis dažniau rengia išpuolius Afganistane. Taikiniais buvo tapę Talibano patruliai ir Afganistano šiitų mažumos nariai.

IS paskelbė užpuoliko nuotrauką, kurioje jis įvardijamas kaip Abdul Jabbaras, ir teigė, kad jis saugiai pasitraukė iš išpuolio prieš viešbutį vietos po to, kai jam pritrūko šaudmenų. Grupuotė pridūrė, kad mirtininko liemenę jis susprogdino, taikydamasis į kontrolės punkte buvusius karius.

Karinis oro uostas yra maždaug už 200 metrų nuo civilinio oro uosto ir netoli Vidaus reikalų ministerijos, kurioje praėjusių metų spalio mėnesį įvyko sprogdintojo mirtininko išpuolis, nusinešęs mažiausiai keturių žmonių gyvybes.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Abdul Nafi Takoras po išpuolio sakė, kad per sprogimą žuvo ir buvo sužeisti keli žmonės. Jis nepateikė tikslių skaičių ar daugiau informacijos apie sprogimą ir teigė, kad tyrimo detalės bus pateiktos vėliau.

A. N. Takoras ir Kabulo policijos vadovo atstovas Khalidas Zadranas trečiadienį neatsakė į prašymus pateikti aukų skaičių.

Nors Talibano saugumo pajėgos neleido fotografuoti ir filmuoti sprogimo vietoje, patikros postas atrodė apgriautas, bet nepažeistas. Jis yra Oro uosto kelyje, vedančiame į griežtai saugomus rajonus, kuriuose įsikūrusios vyriausybės ministerijos, užsienio ambasados ir prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.