Artėjant visuotiniams rinkimams Turkijos teismas sustabdė prokurdiškos partijos finansavimą

Turkijos teismas ketvirtadienį sustabdė pagrindinės prokurdiškos partijos finansavimą dėl jos įtariamų ryšių su terorizmu.

Turkijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Turkijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 3:23 PM

Šis teismo sprendimas atima iš Liaudies demokratų partijos (HDP) – antros pagal dydį parlamento opozicinės frakcijos – pagrindinį pajamų šaltinį prieš iki birželio turinčius įvykti visuotinius rinkimus.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kaltina partiją esant politiniu uždraustų kovotojų, dešimtmečius vykdančių sukilimą prieš Turkijos valstybę, sparnu.

HDP neigia oficialias sąsajas su kovotojais ir kaltina vyriausybę taikantis į ją dėl jos griežtos opozicijos R. T. Erdoganui.

Tūkstančiai šalininkų ir dešimtys dabartinių bei buvusių pareigūnų šiuo metu kali dėl labai prieštaringų kaltinimų, kurie prisidėjo prie įtemptų Turkijos santykių su pagrindiniais sąjungininkais Vakaruose.

Pati partija ketvirtadienio teismo sprendimą, kuriuo, jos teigimu, „siekiama užkirsti kelią sąžiningam ir demokratiniam rinkimų procesui ir ignoruoti rinkėjų valią“, palygino su neteisėtu turto konfiskavimu ir išreiškė įsitikinimą, kad laimės rinkimus.

Emma Sinclair-Webb iš organizacijos „Human Rights Watch“ teigė, kad šis sprendimas yra dar vienas įrodymas, jog „R. T. Erdogano vyriausybė naudojasi teismais, kad sudarytų nepalankias sąlygas politinei opozicijai, ją pašalintų ir nubaustų“.

Galimas uždraudimas

HDP ateitis gali būti labai svarbi sprendžiant Turkijos lyderio likimą parlamento ir prezidento rinkimuose, kurie šiuo metu atrodo kaip vienas sunkiausių iššūkių per visą jo du dešimtmečius trunkantį valdymą.

Turkijos konstitucinis teismas nagrinėja prokuroro prašymą uždrausti partiją prieš balsavimą.

Vyriausiasis prokuroras Bekiras Sahinas antradienį teisme turėtų pateikti savo argumentus.

Jei teismas priims HDP nepalankų sprendimą, jis galės nutraukti partijos veiklą arba imtis sankcijų kai kurių jos narių atžvilgiu.

Turkijos žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad šiais metais partija turėjo gauti 539 mln. lirų (27,1 mln. eurų) iždo lėšų.

Partija turi 56 iš 579 vietų parlamente ir paprastai balsuoja kartu su kitomis opozicinėmis partijomis.

HDP atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad vienintelis kitas partijos pajamų šaltinis yra rėmėjų aukos.

Jis nepasakė, kokią dalį partijos finansavimo sudaro valstybės lėšos.

Ketvirtadienio sprendimas priimtas praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai kitas teismas uždraudė populiariam Stambulo merui opozicijos atstovui Ekremui Imamoglu dalyvauti politikoje.

E. Imamoglu buvo laikomas vienu iš labiausiai tikėtinų opozicijos atstovų, galinčių nugalėti R. T. Erdoganą rinkimuose.

Kol bus nagrinėjama apeliacija, meras liks darbe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.