J. Bidenas pirmą kartą lankysis JAV ir Meksikos pasienyje

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas užsiminė pagaliau nusprendęs imtis politiškai opaus nelegalios imigracijos klausimo ir paskelbė, kad ketvirtadienį pasakys kalbą, o kitą savaitę tikriausiai pats apsilankys neramiame JAV ir Meksikos pasienyje.

Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 9:42 AM

„Rytoj sakysiu kalbą apie sienų saugumą“, – trečiadienį Baltuosiuose rūmuose žurnalistams pranešė J. Bidenas.

Anksčiau J. Bidenas yra minėjęs, kad pirmą kartą nuo tada, kai prieš dvejus metus pradėjo eiti pareigas, apsilankys pasienyje, tikriausiai kitą savaitę planuojamos kelionės į Meksiką metu.

„Toks mano ketinimas. Dabar deriname detales“, – teigė J. Bidenas lankydamasis Kentukyje.

Kol kas nėra aišku, į kurią pasienio vietą jis nuvyks. Sienos ilgis yra daugiau kaip 3 057 kilometrai.

Pirmadienį J. Bidenas lankysis Meksike, kur susitiks su Kanados ir Meksikos lyderiais.

J. Bideno administracija dažnai atrodydavo norinti išvengti itin sudėtingo migracijos klausimo, kurio nepavyko išspręsti daugeliui prezidentų.

JAV ekonomika labai priklauso nuo imigrantų darbo jėgos. Tačiau nekontroliuojama migracija per ilgą Meksikos sieną, įskaitant daugybę prieglobsčio prašytojų ir nelegalių migrantų, slapta keliaujančių per dažnu atveju pavojingas vietoves, daro sunkiai pakeliamą spaudimą sistemai.

Net J. Bideno administracijos pareigūnai kalba apie „neveikiančią“ imigracijos sistemą.

Aršios politinės kovos

Imdamasis pasienio klausimo J. Bidenas įžengs į teritoriją, kur jau daug metų vyksta aršiausios šalies politinės kovos.

Jo pirmtakas respublikonas Donaldas Trumpas 2016 metais į valdžią atėjo didele dalimi dėl skelbtos žinios, jog per sieną į JAV plūsta nusikaltėliai, įskaitant žagintojus ir žudikus. Ši kurstanti retorika pasirodė aktuali bendruomenėms, jau ir taip nerimavusioms dėl nusikalstamumo ar darbo vietų praradimo.

2020 metų rinkimuose D. Trumpą nugalėjęs J. Bidenas pradėdamas eiti pareigas pažadėjo atkurti tradicines JAV vertybes pasienyje, suteikti pabėgėliams prieglobstį ir nutraukti griežtą neteisėtai sieną kirtusių asmenų sulaikymo politiką.

COVID-19 pandemija suvaidino savo vaidmenį diskusijose šia tema; šalyje tęsiasi teisinis ginčas dėl to, ar turėtų likti galioti su sveikatos apsauga susiję apribojimai, taikomi siekiant stabdyti dokumentų neturinčių atvykėlių srautą ir leidžiantys juos nedelsiant išsiųsti iš šalies.

Šis klausimas yra viena pagrindinių J. Bideno politikos silpnųjų vietų, jam rengiantis – kaip sako jo padėjėjai – paskelbti, kad jis sieks antros kadencijos.

Sienų apsaugos pareigūnams dažnai sunku dorotis su beviltiškai skurstančių migrantų ar prieglobsčio prašytojų srautais, visų pirma iš Haičio, Venesuelos ir dar tolimesnių kraštų, atvykstančių prie sienos po ilgų kelionių sausuma per Lotynų Ameriką.

Įtakinga televizija „Fox News“ beveik kasdien rengia reportažus apie krizę, o jos dešiniojo sparno komentatoriai kaltina J. Bideną apleidus sieną.

Baltieji rūmai teigia, kad situaciją gali išspręsti tik Kongresas, kur respublikonų ir demokratų įstatymų leidėjai nesugeba susitarti dėl imigracijos reformų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.