V. Putinas nurodė laikinai nutraukti ugnį Ukrainoje Kijevas, J. Bidenas ir Vokietija įvertino Kremliaus vadovo sprendimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį nurodė paskelbti 36 valandų trukmės paliaubas Ukrainoje per stačiatikių Kalėdas, pranešė Kremlius.

V. Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 5:19 PM, atnaujinta Jan 5, 2023, 7:53 PM

Tai pirmas kartas, kai Rusija skelbia visiškas paliaubas Ukrainoje nuo puolimo pradžios praėjusių metų vasario mėnesį.

Ukraina šio pareiškimo dar nekomentavo.

V. Putinas savo gynybos ministrui Sergejui Šoigu davė nurodymą paskelbti ugnies nutraukimo režimą, galiosiantį nuo sausio 6-osios 12 val. (11 val. Lietuvos laiku) iki sausio 7-osios 24 val. (23 val. Lietuvos laiku).

„Atsižvelgdamas į Jo Šventenybės patriarcho Kirilo kreipimąsi, pavedu Rusijos gynybos ministrui nuo šių metų sausio 6 dienos 12 val. iki šių metų sausio 7 dienos 24 val. įvesti paliaubų režimą palei visą šalių sąlyčio liniją Ukrainoje“, – sakoma V. Putino pareiškime, kurį išplatino jo spaudos tarnyba.

Tuo pat metu V. Putinas paragino Ukrainą per stačiatikių Kalėdas paskelbti paliaubas.

„Atsižvelgdami į tai, kad kovinių veiksmų zonose gyvena daug stačiatikių, raginame Ukrainos pusę paskelbti paliaubas ir leisti jiems dalyvauti pamaldose Kūčių vakarą ir Kalėdų dieną“, – sakoma jo pareiškime.

Anksčiau ketvirtadienį tokį raginimą paskelbė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas Kirilas, artimas V. Putino bendražygis, kuris yra vienas aktyviausių karo prieš Ukrainą palaikytojų ir ne kartą viešai teigiamai pasisakė apie vykdomą Rusijos agresiją kaimyninėje šalyje.

Tuo metu Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas, komentuodamas pastarąjį raginimą, pareiškė, kad tai tik būdas įvilioti jo šalį į spąstus.

„Rusijos Ortodoksų Bažnyčia nėra pasaulinės ortodoksijos autoritetas ir veikia tik kaip „karo propagandistė“. Rusijos Ortodoksų Bažnyčia ragino vykdyti ukrainiečių genocidą, skatino masines žudynes ir reikalauja dar labiau militarizuoti Rusijos Federaciją. Todėl Rusijos Ortodoksų Bažnyčios pareiškimai apie „Kalėdų paliaubas“ yra ciniški spąstai ir propagandos elementas“, – teigė M. Podoliakas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, anksčiau ketvirtadienį kalbėjęs telefonu su Rusijos vadovu, ragino V. Putiną paskelbti „vienašališkas paliaubas“ Ukrainoje.

Vėliau R. T. Erdoganas telefonu taip pat sakė V. Zelenskiui, kad Turkija yra pasirengusi tarpininkauti siekiant „ilgalaikės taikos“.

V. Putinas Turkijos lyderiui savo ruožtu pasakė, kad yra pasirengęs dialogui su Ukraina, jei Kijevas kaip Rusijos pripažins jos pajėgų okupuotas teritorijas.

Rugsėjį Maskva surengė pseudoreferendumus keturiuose Ukrainos regionuose – Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono – ir pareiškė, kad gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, kuri vasarį užpuolė savo provakarietišką kaimynę.

Spalio pradžioje Kremliuje įvykusioje ceremonijoje V. Putinas oficialiai aneksavo šias teritorijas, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Ukraina teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma Vladimiro Putino, vasario 24-ąją pasiuntusio rusų karius į kaimyninę šalį.

M. Podoliakas tviteryje parašė: „Tai jau tapo aksioma: kodėl neįmanoma derėtis su Rusija. Rusija (V. Putino asmenyje) po žodžiu „derybos“ siūlo Ukrainai ir pasauliui pripažinti jos „teisę užgrobti svetimas teritorijas“ ir „įtvirtinti teisinių pasekmių už masines žudynes svetimoje teritorijoje nebuvimą“. Tai kategoriškai nepriimtina.“

Ukraina Rusijos paliaubų paskelbimą pavadino „propaganda“

Rusijos paskelbimą apie paliaubas per stačiatikių Kalėdas Ukraina ketvirtadienį pavadino „veidmainyste“ ir „propaganda“.

Komentuodamas šį Kremliaus pareiškimą, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Rusija „privalo pasitraukti iš okupuotų teritorijų ir tik tada bus „laikinos paliaubos“. Veidmainystę pasilikite sau.“

„Tai visiškai propagandinis gestas ir nieko daugiau“, – pažymėjo jis atskirame pareiškime.

„Rusija mėgina rasti bet kokį būdą sumažinti mūšių intensyvumą ir smūgių savo logistikos centrams intensyvumą“, kad galėtų sustiprinti savo pajėgas ir jas pergrupuoti, pridūrė Ukrainos prezidento patarėjas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau ketvirtadienį nurodė paskelbti 36 valandų trukmės paliaubas Ukrainoje per stačiatikių Kalėdas, kurias šią savaitę švenčia abi šalys, pranešė Kremlius.

Tai pirmas kartas, kai Rusija skelbia visiškas paliaubas Ukrainoje nuo puolimo pradžios praėjusių metų vasario mėnesį.

M. Podoliakas paliaubų paskelbimą pavadino „banaliu triuku“.

„Nėra nė menkiausio noro užbaigti karą“, – pareiškė jis ir pridūrė: „Nėra reikalo reaguoti į šias akivaizdžiai manipuliacines Rusijos vadovybės iniciatyvas.“

J. Bidenas: V. Putinas paliaubomis siekia tik „įkvėpti oro“

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos lyderio Vladimiro Putino įsakymas dėl dviejų dienų paliaubų per stačiatikių Kalėdas Ukrainoje yra tik bandymas gauti atokvėpio savo karo veiksmams.

„Jis buvo pasirengęs gruodžio 25-ąją ir Naujųjų metų dieną bombarduoti ligonines, vaikų darželius ir bažnyčias, – sakė J. Bidenas, pridurdamas: – Manau, kad jis tiesiog bando įkvėpti oro“.

Vokietijos vyriausybė santūriai reaguoja į Rusijos pareiškimą dėl paliaubų Ukrainoje

Vokietijos vyriausybė santūriai reagavo į Rusijos pareiškimą dėl ribotų paliaubų Ukrainoje. „Mes išgirdome pareiškimą. Bet koks kovinių veiksmų nutraukimas prisideda prie žmonių gyvybių išgelbėjimo“, – agentūrai „Reuters“ sakė vyriausybės atstovas.

Tačiau jis kartu pabrėžė: „Rusija privalo visiškai išvesti savo dalinius iš Ukrainos ir taip užbaigti šį karą. Raginame Rusiją tai padaryti“.

A. Baerbock: jei V. Putinas norėtų taikos, jis „sugrąžintų savo karius namo“

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock ketvirtadienį pasmerkė Rusijos paskelbtas paliaubas Ukrainoje ir pareiškė, kad jei prezidentas Vladimiras Putinas iš tikrųjų norėtų taikos, „jis grąžintų savo karius namo“.

„Vadinamosios paliaubos neatneša nei laisvės, nei saugumo žmonėms, kasdien gyvenantiems baimėje dėl Rusijos okupacijos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė A. Baerbock.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.