Baltarusijoje paskelbtas įstatymas „Dėl turto paėmimo“

Baltarusijos nacionaliniame teisės interneto portale paskelbtas įstatymas „Dėl turto paėmimo“. Tai penktadienį pranešė šalies valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Baltarusijos diktatorius A. Lukašenka.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius A. Lukašenka.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2023, 2:00 PM

Kaip teigiama pranešime, įstatymas priimtas atsižvelgiant į būtinybę skubiai ir efektyviai reaguoti į grėsmes Baltarusijos nacionaliniams interesams specialiųjų ribojamųjų priemonių režimu, vadovaujantis pagrindiniais tarptautinės teisės principais, įskaitant nesikišimo į užsienio valstybės vidaus reikalus principą, numatantį bet kurios valstybės teisę savarankiškai nustatyti politinę, ekonominę, socialinę ir kultūrinę sistemą.

Dokumentu siekiama užtikrinti Baltarusijos nacionalinį saugumą, jos ekonominį stabilumą, apginti Baltarusijos juridinių, fizinių asmenų teises ir teisėtus interesus, visuomenės ir valstybės interesus, sakoma pranešime.

Pagrindas paimti nuosavybės teisės objektus yra „nedraugiški veiksmai Baltarusijos, jos juridinių ir (arba) fizinių asmenų atžvilgiu“. Sprendimą dėl būtinybės taikyti atsakomąsias priemones paimant nuosavybės teisės objektus priima Ministrų Taryba. Po to Valstybinis turto komitetas kreipiasi į Minsko Ekonominį teismą pareiškimu dėl nuosavybės teisės objektų paėmimo.

Įstatyme pažymima, kad nuosavybės teisės objektų paėmimas neva remiasi objektyvumo, proporcingumo (adekvatumo), skaidrumo (viešumo), tikslo atitikimo, strateginės svarbos ir efektyvumo principais.

Pavyzdžiui, objektyvumo principas pasireiškia nuosavybės teisės objektų paėmimu tik atsakant į nedraugiškus veiksmus Baltarusijos, jos juridinių ir fizinių asmenų atžvilgiu.

Prie nuosavybės teisės objektų priskiriami daiktai, įskaitant pinigus ir vertybinius popierius, kitas turtas, taip pat ir turtinės teisės, esantys Baltarusijos teritorijoje ir nuosavybės teise priklausantys paėmimo subjektams – užsienio valstybėms, vykdančioms nedraugiškus veiksmus, asmenims iš tokių valstybių, taip pat susijusiems asmenims.

Paimti objektai tampa Baltarusijos nuosavybe.

Įstatymas įsigalios per 10 dienų nuo jo oficialaus paskelbimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.