Per riaušes Mianmaro kalėjime žuvo kalinys, dešimtys sužeista

Mianmaro kalėjime, esančiame į vakarus nuo Jangono, kilus riaušėms, žuvo kalinys ir daugiau kaip 60 buvo sužeista, šeštadienį pranešė chunta.

​Mianmaro kalėjime, esančiame į vakarus nuo Jangono, kilus riaušėms, žuvo kalinys ir daugiau kaip 60 buvo sužeista, šeštadienį pranešė chunta.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Mianmaro kalėjime, esančiame į vakarus nuo Jangono, kilus riaušėms, žuvo kalinys ir daugiau kaip 60 buvo sužeista, šeštadienį pranešė chunta.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-07 13:59

Mianmare tvyro chaosas nuo tada, kai 2021 metų vasarį per karinį perversmą buvo nuversta Aung San Suu Kyi civilinė vyriausybė ir baigėsi trumpas pietryčių Azijos šalies demokratijos laikotarpis.

Riaušės Pateino kalėjime prasidėjo po to, kai ketvirtadienio vakarą prižiūrėtojai iš vieno kalinio atėmė mobilųjį telefoną ir ėmėsi drausminių priemonių, sakoma chuntos pareiškime.

Penktadienio rytą apie 70 kalinių pabėgo iš kamerų ir apgadino turtą.

Chunta teigė, kad kaliniai saugumo pajėgas puolė lazdomis, plytomis ir cemento gabalais.

Pareigūnai bandė suvaldyti situaciją, tačiau derybos nepavyko ir buvo griebtasi jėgos.

„Pareigūnai šaudė iš ginklų, kad išvaikytų minią ir suvaldytų riaušes“, – sakoma pareiškime.

Chunta nurodė, kad „kovos metu“ žuvo vienas kalinys ir sužeisti buvo 63 kaliniai, du policininkai ir devyni sargybiniai.

Vietos žiniasklaida mirusįjį apibūdino kaip politinį kalinį, o BBC padalinys Mianmare teigė, kad jis buvo kaltinamas terorizmu.

Chunta pranešė apie pradėtą incidento tyrimą.

Praėjusią savaitę chunta paskelbė, kad 75-ųjų Mianmaro nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės metinių proga išlaisvins daugiau kaip 7 000 kalinių.

Vietos stebėsenos grupės duomenimis, nuo tada, kai valdžią perėmė kariuomenė, nužudyta daugiau kaip 2 700 žmonių, o daugiau kaip 13 000 žmonių yra sulaikyti malšinant nesutarimus.

Praėjusių metų liepą režimas įvykdė mirties bausmę keturiems kaliniams, įskaitant buvusį įstatymų leidėją Phyo Zeya Thaw ir demokratijos aktyvistą Kyaw Min Yu, geriau žinomą kaip Jimmy.

Tai buvo pirmas kartas per maždaug 30 metų, kai Mianmaro valdžia pritaikė mirties bausmę, taip sulaukdama visuotinio pasmerkimo.

Organizacija „Human Rights Watch“ teigia, kad Mianmaro kalėjimai garsėja žiauriomis sąlygomis ir įtariamais kankinimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.