Advokatė: buvusio Irano prezidento dukra nuteista kalėti už „propagandą“

Irano aktyvistė Faezeh Hashemi, buvusio prezidento Akbaro Hashemi Rafsanjani dukra, nuteista kalėti penkerius metus už „propagandą“ ir veiksmus prieš nacionalinį saugumą, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė jos advokatė.

 Protestai Irane.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai Irane.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 8:48 PM

F. Hashemi buvo suimta sostinėje Teherane rugsėjo 27 d., nes ragino gyventojus rengti demonstracijas visoje šalyje vykstant protestams, kuriuos įžiebė Mahsos Amini mirtis. „Mano klientę ponią Hashemi preliminarus teismas nuteisė kalėti penkerius metus“, – sakė jos advokatė Neda Shams ir pridūrė, kad ketina skųsti nuosprendį.

60 metų buvusi įstatymų leidėja ir moterų teisių aktyvistė buvo apkaltinta „sąmokslu prieš nacionalinį saugumą, propaganda prieš Islamo respubliką ir viešosios tvarkos trikdymu dalyvaujant nelegaliuose susirinkimuose“, sakė advokatė. „Apie sprendimą, kuris nėra galutinis, man pranešta trečiadienį, ir mes jį apskųsime per įstatymo nustatytą terminą“, – pridūrė N. Shams.

Panašūs kaltinimai F. Hashemi buvo pateikti ir anksčiau, 2012 m. ji buvo suimta ir nuteista kalėti šešis mėnesius už „propagandą prieš Islamo respubliką“. Pernai spalį teismų atstovas Massoudas Setayeshi sakė, kad kovą jai buvo skirta „15 mėnesių kalėjimo ir dvejų metų papildoma bausmė, įskaitant draudimą užsiimti veikla internete“.

Velionis F. Hashemi tėvas, buvęs prezidentas 1989–1997 m., miręs 2017 m., buvo laikomas nuosaikiu ir pasisakė už santykių su Vakarais gerinimą.

Irano valdžia teigia, kad dėl protestų, kuriuos paprastai vadina „riaušėmis“, žuvo šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, tūkstančiai buvo suimti. Keturiems žmonėms įvykdyta mirties bausmė, ji skirta dar 13-ai asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.