Vokietija ir Prancūzija išsikvietė Irano pasiuntinius dėl protestuotojų egzekucijų

Vokietija, protestuodama prieš Teherano kruviną susidorojimą su demonstrantais ir naujausias antivyriausybinių mitingų dalyviams įvykdytas egzekucijas, pirmadienį iškvietė Irano ambasadorių Berlyne, pranešė šalies užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Londone vykęs protestas prieš Irano režimą ir egzekucijas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Londone vykęs protestas prieš Irano režimą ir egzekucijas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 5:46 PM

Žurnalistams ji sakė, kad Irano pasiuntinys buvo pakviestas į jos ministeriją, „kad taptų neabejotinai aišku, jog žiaurios represijos, priespauda ir savo gyventojų terorizavimas, taip pat dvi naujausios egzekucijos neliks be pasekmių“.

Vokietijos ministrė teigė, kad labai svarbu, jog Europos Sąjunga išliktų vieninga ir kad „neužmerktume akių“ prieš žmogaus teisių pažeidimus kitose šalyse.

„Neturime nusileisti, bet turime vėl ir vėl aiškiai parodyti, kad palaikome žmones, kurie tenori gyventi laisvai ir saugiai“, – sakė ji.

Šeštadienį Irane įvykdyta mirties bausmė Mohammadui Mehdi Karami bei Seyedui Mohammadui Hosseini už tai, kad lapkritį į vakarus nuo Teherano esančiame Karadže jie nužudė sukarintų pajėgų narį.

Kitiems dviem vyrams – Mohsenui Shekari ir Majidrezai Rahnavardui – gruodį buvo įvykdyta mirties bausmė už atskirus išpuolius prieš saugumo pajėgas.

Egzekucijos sukėlė visuotinį pasipiktinimą ir iššaukė naujas Vakarų sankcijas Teheranui.

Anksčiau Vokietijos kancleris Olafas Scholzas šeštadienio egzekucijas pavadino „pasibaisėtinomis“ bei paragino Iraną nutraukti mirties bausmės vykdymą „ir paleisti tuos, kurie buvo nepagrįstai suimti“.

Prancūzija ėmėsi to paties

Prancūzija taip pat pirmadienį iškvietė Irano pasiuntinį dėl Teherano žiauriai slopinamų demonstracijų ir naujausių mirties bausmių antivyriausybiniams protestuotojams, pranešė šalies užsienio reikalų ministerija.

„Šiandien į Europos ir užsienio reikalų ministeriją bus iškviestas Irano reikalų patikėtinis, kad perduotų mūsų griežčiausią pasmerkimą dėl šių egzekucijų ir dabartinių represijų Irane“, – sakė ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.