Vašingtono analitiniame centre rasta slaptų J. Bideno viceprezidento kadencijos dokumentų

Baltieji rūmai pirmadienį pranešė, kad Vašingtono analitiniame centre, kuriuo Joe Bidenas kartais pasinaudodavo kaip biuro erdve, buvo rasta įslaptintų dokumentų iš tų laikų, kai jis dirbo buvusio Jungtinių Valstijų lyderio Baracko Obamos viceprezidentu.

​Baltieji rūmai pirmadienį pranešė, kad Vašingtono analitiniame centre, kuriuo Joe Bidenas kartais pasinaudodavo kaip biuro erdve, buvo rasta įslaptintų dokumentų iš tų laikų, kai jis dirbo buvusio Jungtinių Valstijų lyderio Baracko Obamos viceprezidentu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Baltieji rūmai pirmadienį pranešė, kad Vašingtono analitiniame centre, kuriuo Joe Bidenas kartais pasinaudodavo kaip biuro erdve, buvo rasta įslaptintų dokumentų iš tų laikų, kai jis dirbo buvusio Jungtinių Valstijų lyderio Baracko Obamos viceprezidentu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-10 10:59

J. Bideno advokatai šiuos dokumentus aptiko praėjusių metų lapkritį, kai tvarkė biuro patalpas, ir perdavė juos JAV Nacionaliniam archyvui, kuris tvarko visą tokią medžiagą, teigė prezidento specialusis patarėjas Richardas Sauberis.

R. Sauberis išplatintame pranešime teigė, kad „Baltieji rūmai bendradarbiauja su Nacionaliniu archyvu ir Teisingumo departamentu“.

Jis tai įvardijo kaip „nedidelį skaičių dokumentų su slaptumo žyma“, kurie buvo rasti su Pensilvanijos universitetu susijusiame analitiniame centre „Penn Biden Center“.

R. Sauberis pridūrė, kad tuo metu dokumentai buvo užrakinti spintoje.

Jis taip pat teigė, kad „dokumentai nebuvo ankstesnio prašymo ar tyrimo objektas“, o nuo jų perdavimo J. Bideno advokatai taip pat bendradarbiavo „siekdami užtikrinti, kad visi B. Obamos ir J. Bideno administracijos dokumentai būtų tinkamai perduoti archyvams“.

Televizija „CBS News“ pranešė, kad generalinis prokuroras Merrickas Garlandas pavedė JAV prokurorui Čikagoje peržiūrėti dokumentus ir kad tyrimą taip pat atlieka Federalinio tyrimų biuras (FTB).

Pasak reportažo, tai susiję su maždaug 10 dokumentų, o su jais susipažinęs neįvardijamas šaltinis teigė, kad nė viename iš jų nėra branduolinių paslapčių.

Rugpjūtį valdžios institucijos atliko kratą buvusio prezidento Donaldo Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ po to, kai jis nereagavo į daugkartinius prašymus bendradarbiauti dėl dokumentų, paimtų iš Baltųjų rūmų po jo pralaimėjimo 2020 metų prezidento rinkimuose, atgavimo.

Floridoje esančioje D. Trumpo rezidencijoje FTB rado tūkstančius vyriausybinių dokumentų, įskaitant daugiau nei 100 pažymėtų žyma „slaptai“, o kai kurie – „visiškai slaptai“.

Pranešama, kad dokumentuose buvo aptariamos tokios temos kaip slapta žvalgybinė informacija apie Kiniją ir Iraną bei branduolinės paslaptys.

„Kada FTB surengs reidą į daugybę J. Bideno namų, galbūt net į Baltuosius rūmus? Šie dokumentai tikrai nebuvo išslaptinti“, – teigė D. Trumpas trumpame pranešime po to, kai pirmadienį paaiškėjo, kad minėtame analitiniame centre buvo aptikta dokumentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.