Atskleidė, ką V. Putinas pasakė Xi Jinpingui karo išvakarėse: Kinija to nesitikėjo

Likus 20 dienų iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pernai vasarį, Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas pokalbyje su Kinijos vadovu Xi Jinpingu neatmetė „imtis bet kokių galimų priemonių“, jei esą bus atakuojama Rusijos teritorija ar dėl veiksmų, kurie grės sukelti humanitarinę krizę. Dviejų lyderių pokalbio detales paskelbė „Financial Times“, remdamasis informuotu kinų valdininku.

Likus 20 dienų iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pernai vasarį, Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas pokalbyje su Kinijos vadovu Xi Jinpingu neatmetė „imtis bet kokių galimų priemonių“.<br>Reuters/Scanpix
Likus 20 dienų iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pernai vasarį, Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas pokalbyje su Kinijos vadovu Xi Jinpingu neatmetė „imtis bet kokių galimų priemonių“.<br>Reuters/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 2:32 PM, atnaujinta Jan 11, 2023, 2:33 PM

Tokius V.Putino žodžius Pekinas traktavo kaip signalą apie „ribotą įsikišimą“, bet neįvertino tikrojo „specialiosios karinės operacijos“ (taip Rusijoje nurodyta oficialiai vadinti agresiją Ukrainoje) masto.

V.Putinas atvyko į Pekiną 2022 m. vasario 4 d., žiemos olimpinių žaidynių atidarymo dieną. Po jo derybų su Xi Jinpingu bendrame pareiškime buvo pažymima, kad „dviejų valstybių draugystė neturi ribų, bendradarbiavime nėra draudžiamų zonų“.

Iš pačių derybų stenogramos buvo pateikta menka dalis – tik sveikinimo kalbos. Todėl, anot „Financial Times“, neaišku, apie ką konkrečiai kalbėjo prezidentai. Šaltinio teigimu, frazę apie „bet kokias galima priemones“ kinai palaikė užuomina apie „riboto karinio įsikišimo galimybę“.

„Financial Times“ tvirtina, jog leidinio žurnalistus per pastaruosius devynis mėnesius penki aukšti Kinijos pareigūnai skirtingu laiku patikino, jog Maskva iš anksto neinformavo Pekino apie planus pradėti plataus masto karą Ukrainoje, todėl Kinija neįvertino galimų puolimo veiksmų apimties.

Patvirtindami Pekino neinformuotumą šiuo klausimu „Financial Times“ šaltiniai pateikė tą faktą, kad buvęs Kinijos užsienio reikalų viceministras ir pagrindinis ministerijos ekspertas Rusijos klausimais Le Yuchengas, kuris laikytas labiausiai tikėtinu kandidatu vadovauti Užsienio reikalų ministerijai, buvo pažemintas pareigose – dabar jis yra Valstybinės radijo ir televizijos valdybos vadovo pavaduotojas.

„Jį pažemino dviem rangais“, – teigė šaltinis, pabrėžęs, jog Le Yuchengą pripažino atsakingu už kinų žvalgybos nesėkmę renkant duomenis apie Rusijos puolimą Ukrainoje.

Pernai gruodžio 21 d. Pekine apsilankė Rusijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas, kuris, remiantis oficialiais pranešimais, su Xi Jinpingu, be kita ko, aptarė „konfliktą Ukrainoje“ ir perdavė V.Putino kreipimąsi. Po kelių dienų įvyko Rusijos ir Kinijos prezidentu derybos vaizdo ryšiu.

„Nusiteikę stiprinti Rusijos ir Kinijos ginkluotųjų pajėgų sąveiką“, – prieš prasidedant pokalbiui pareiškė V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.