Bangladeše vykstantys opozicijos protestai reikalauja premjerės atsistatydinimo

Bangladešo sostinės gatvėse trečiadienį būriavosi didžiulės minios, reikalavusios premjerės Sheikh Hasinos atsistatydinimo ir naujų rinkimų, visuomenei piktinantis didėjančiomis maisto ir degalų kainomis.

 Protestai Bangladeše.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai Bangladeše.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 9:55 PM

Bangladešo nacionalistų partija (BNP) ir kiti opozicijos sąjungininkai surengė mitingus Dakoje ir devyniuose kituose miestuose – tai naujausios iš kelių pastaraisiais mėnesiais vykusių demonstracijų, kurias kartais sukrėsdavo smurtas.

Bangladešas yra viena sparčiausiai augančių Azijos ekonomikų, tačiau dėl pasaulinių maisto ir degalų kainų augimo, susijusio su karu Ukrainoje, Sh. Hasinos vyriausybė praėjusiais metais buvo priversta ilgiems laikotarpiams nutraukti elektros energijos tiekimą ir dalinti daugiau maisto davinių neturtingiesiems.

Keli žmonės buvo sužeisti centriniame Faridpuro mieste, kai valdančiosios „Awami League“ šalininkai, mosuodami lazdomis ir mėtydami Molotovo kokteilius, užpuolė protestuotojus.

„Laikas jėga kabintis į valdžią baigėsi“, – sakė vyresnysis BNP lyderis Mirza Abbasas, dalyvaudamas sėdimajame streike prie partijos būstinės sostinėje.

„Tegul neutrali vyriausybė surengia rinkimus“, – pareiškė jis.

Policija apskaičiavo, kad minioje, į kurią kreipėsi M. Abbasas, pirmadienį, praėjus mėnesiui po plataus masto susidorojimo su opozicijos aktyvistais, paleistas iš kalėjimo, buvo iki 50 tūkst. žmonių.

Tačiau BNP pareigūnai sakė, kad vien Dakoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių, o tūkstančiai kitų prisijungė prie mitingų visoje šalyje.

Premjerė atsisako trauktis

Bangladešo takos, vietinės valiutos, kursas smarkiai nuvertėjo, todėl išaugo importuotų maisto produktų kainos ir pasunkėjo sunkiausiai besiverčiančių šalies gyventojų gyvenimas.

Policija pranešė, kad per susirėmimus Faridpure buvo sužeisti mažiausiai keturi žmonės.

„Mes šaudėme guminėmis kulkomis, kad suvaldytume situaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango miesto policijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Awami League“ surengė daug mažesnį kontrprotestą Dakoje, siekdama palaikyti Sh. Hasiną, kuri atmeta raginimus pasitraukti.

„Ekstremistai renkasi vienoje vietoje, kad nuverstų mus nuo valdžios“, – antradienį nedideliame susirinkime šalininkams sakė ji.

„Nemanykite, kad partija žlugs, jei bus sukrėsta. Viskas nėra taip paprasta“, – pridūrė premjerė.

Vakarų šalių vyriausybės ir Jungtinės Tautos išreiškė susirūpinimą dėl politinio klimato Bangladeše, kur Sh. Hasinos partija dominuoja įstatymų leidžiamojoje valdžioje.

2021 metų gruodį Vašingtonas paskelbė sankcijas aukščiausio rango saugumo pareigūnams dėl jų vaidmens šimtuose priverstinių dingimų ir tūkstančiuose neteisminių nužudymų.

Sh. Hasinos vyriausybė neigia prisidėjusi prie prievartinio opozicijos šalininkų ir lyderių dingimo, ir teigia, kad daugelis nusikaltėlių žuvo per susišaudymus su pareigūnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.