Geros žinios iš Lvovo: A. Duda pranešė apie „Leopard“ tankų perdavimą Ukrainai Lietuva suteiks oro gynybos sistemas

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda Lvove paskelbė, kad Lenkija perduos Vokietijos sunkiuosius tankus „Leopard“ Ukrainai.

G. Nausėda, V. Zelenskis ir A. Duda.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G. Nausėda, V. Zelenskis ir A. Duda.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A. Duda ir V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Duda ir V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-11 16:32, atnaujinta 2023-01-11 17:31

Lenkijos prezidento kanceliarijos „Twitter“ paskyroje rašoma: „Tankų „Leopard“ kuopa Ukrainai bus perduota kuriant tarptautinę koaliciją. Toks sprendimas Lenkijoje jau priimtas“.

Tuo tarpu Lietuva suteiks Ukrainai priešlėktuvinės gynybos ir priešlėktuvinių sistemų, pranešė prezidentas Gitanas Nausėda.

Anksčiau Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis paskelbė, kad jo šalis svarsto galimybę pateikti Ukrainai neskelbiamą skaičių tankų "Leopard 2" ir taip paremti kaimyninės šalies kovą su Rusijos invazija.

Tačiau, pasak jo, šis perdavimas turi būti didesnių sąjungininkų grupės pastangų dalis.

Žinia buvo paskelbta A. Dudos, V. Zelenskio ir G. Nausėdos susitikimo metu.

„Neseniai mes iš tikrųjų priėmėme sprendimą, kad Lenkija suteiks tokią paramą Ukrainai. Tankų „Leopard“ kuopa bus perduota pagal koalicijos programą“, – sakė Lenkijos valstybės vadovas per spaudos konferenciją Lvove.

Anot A. Dudos, sprendimas sudaryti tokią tarptautinę koaliciją jau priimtas.

„Jūs žinote, jog reikalingi tam tikri oficialūs susitarimai ir sutikimai. Bet iš pradžių mes turime sudaryti tarptautinę koaliciją. Ir mes priėmėme sprendimą dėl jos formavimo“, – teigė A. Duda.

Lenkijos prezidentas taip pat išsakė viltį, kad valstybės-koalicijos narės jau netrukus perduos Ukrainai pirmąją tankų „Leopard“ kuopą kartu su kitų tipų tankais.

Kaip pažymi UNIAN, Ukraina jau ne vieną mėnesį ragina partnerius perduoti jos kariškiams tankų „Leopard“. Pirmiausia šie prašymai buvo adresuoti Vokietijai, bet Berlynas nesutiko jų patenkinti.

Iki šiol nė viena Vakarų šalis nesuteikė pagrindinių kovos tankų Ukrainos kariuomenei, nors Prancūzija šią savaitę paskelbė, kad pirmą kartą bus tiekiami vadinamieji lengvieji tankai – šarvuotos kovos mašinos AMX-10 RC. Žiniasklaidoje taip pat pasirodė pranešimų apie Juntinės Karalystės svarstymus perduoti „Challenger 2“ tankus.

V. Zelenskis padėkojo Lenkijai už tankus „Leopard“, o Lietuvai – už oro gynybos sistemas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo Lenkijai už sprendimą dėl tankų „Leopard“, o Lietuvai – už oro gynybos sistemas, kurios padės apsaugoti Ukrainos energetikos sistemą, praneša „Ukrinform“.

Jis tai pareiškė trečiadienį per spaudos konferenciją Lvive, kurioje taip pat dalyvavo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Šiandien aš galiu ištarti žodį, svarbų mūsų gynybai, mūsų armijai, bendrai ir Ukrainos, ir visos Europos gynybai. Šis žodis – „tankai“. Aš sveikinu sprendimą, kurį priėmė Lenkija, kurį priėmė Andrzejus (Duda), Lenkijos vyriausybė“, - sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat padėkojo Lietuvai už sprendimą perduoti Ukrainai oro gynybos sistemų, kurios, pasak jo, sustiprins energetikos sistemos apsaugą nuo iranietiškų dronų atakų.

Trečiadienį Lenkijos prezidentas A. Duda pareiškė, kad Ukrainai bus perduota tankų „Leopard“ kuopa pagal tarptautinės koalicijos, kurios narė bus ir Lenkija, programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.