Kolumbijos viceprezidentė teigia, kad buvo sužlugdytas bandymas ją nužudyti

Kolumbijos viceprezidentė Francia Marquez antradienį pareiškė, kad jos apsauga užkirto kelią bandymui ją nužudyti.

Kolumbijos viceprezidentė Francia Marquez antradienį pareiškė, kad jos apsauga užkirto kelią bandymui ją nužudyti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kolumbijos viceprezidentė Francia Marquez antradienį pareiškė, kad jos apsauga užkirto kelią bandymui ją nužudyti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 1:17 PM

Pirmoji šias pareigas šioje Pietų Amerikos šalyje einanti juodaodė socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad jos apsaugos darbuotojai „deaktyvavo ir sunaikino didelio galingumo sprogstamąjį įtaisą“ kelyje, vedančiame į jos šeimos namus Kolumbijos pietvakariuose.

„Tai dar vienas pasikėsinimas į mano gyvybę“, – pridūrė 41 metų moteris, kuri 2019-aisiais išgyveno išpuolį, susijusį su jos, kaip aplinkosaugos aktyvistės, darbu gimtajame Kaukos departamente.

Pasak politikės, naujausiam bandymui buvo pasitelktas „plastikinis maišas, kuriame buvo didelės galios sprogstamoji medžiaga, pagaminta iš amonio nitrato, aliuminio miltelių ir... vinių“.

Jos apsaugos komanda aptiko krepšį po to, kai buvo įspėta apie įtartiną „išorės elementų“ elgesį kelyje, vedančiame į Jolombo kaimą Suareso savivaldybėje, kur F. Marquez gimė.

Ji priklauso pirmajai Kolumbijos kairiojo sparno vyriausybei, vadovaujamai prezidento Gustavo Petro – buvusio sukilėlio iš miesto partizanų judėjimo M-19, sudėjusio ginklus 1990-aisiais.

G. Petro bando užbaigti dešimtmečius trunkantį ginkluotą konfliktą derėdamasis su kairiųjų pažiūrų sukilėliais ir ginkluotomis grupuotėmis, pavyzdžiui, narkotikų prekeiviais.

Rugpjūtį, praėjus kelioms dienoms po jo priesaikos, šalies šiaurės rytuose buvo apšaudytas prezidento kortežo automobilis.

G. Petro pirmtakas, konservatorius Ivanas Duque, taip pat išgyveno išpuolį, kai ginkluoti asmenys apšaudė jį gabenusį sraigtasparnį.

Praėjusiais metais F. Marquez patyrė didelį išgąstį per jos vieną jos kampanijos pasirodymų, kai scenoje ją apšvietė lazerinė rodyklė. Apsaugos komanda su skydais puolė jos ginti.

Vėliau 18-metis kaltininkas prisipažino, kad lazerinę rodyklę nusipirko internetu.

Skurdžiai augusi F. Marquez būdama 16 metų tapo vieniša motina, o po kelerių metų, sulaukusi grasinimų nužudyti, pabėgo iš Kaukos.

Galiausiai ji įgijo teisininkės išsilavinimą ir įsitraukė į politiką.

Rugsėjį prokurorai pradėjo tyrimą dėl moters, kuri per vyriausybės priešininkų mitingą pavadino F. Marquez „beždžione“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.