Benino opozicija atmeta parlamento rinkimų rezultatus

Pagrindinė Benino opozicija ketvirtadienį pareiškė atmetanti šią savaitę įvykusių parlamento rinkimų rezultatus, teigdama, kad prezidento Patrice'o Talono sąjungininkai daugumą mandatų gavo dėl balsų pirkimo ir sukčiavimo.

​Pagrindinė Benino opozicija ketvirtadienį pareiškė atmetanti šią savaitę įvykusių parlamento rinkimų rezultatus, teigdama, kad prezidento Patrice'o Talono sąjungininkai daugumą mandatų gavo dėl balsų pirkimo ir sukčiavimo.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
​Pagrindinė Benino opozicija ketvirtadienį pareiškė atmetanti šią savaitę įvykusių parlamento rinkimų rezultatus, teigdama, kad prezidento Patrice'o Talono sąjungininkai daugumą mandatų gavo dėl balsų pirkimo ir sukčiavimo.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-12 16:46

Remiantis trečiadienį paskelbtais preliminariais rezultatais, P. Taloną remiantis Respublikonų blokas ir Progresyvioji atsinaujinimo sąjunga kartu laimėjo 81 vietą 109 narių parlamente, o opozicijoje esantys demokratai gavo 28 vietas.

Ketvirtadienį ryte surengtoje spaudos konferencijoje Demokratų partijos lyderis Ericas Houndete'as pasmerkė dviejų vyriausybę remiančių partijų „akivaizdų“ rinkimų biuletenių klastojimą ir balsų pirkimą, tačiau nepateikė tiesioginių įrodymų.

„Demokratų partija atmeta šį rezultatą, kuris neatspindi žmonių valios, kad mūsų partija taptų pirmąja politine jėga mūsų šalyje“, – sakė E. Houndete'as.

Sekmadienio balsavimas buvo svarbus išbandymas Vakarų Afrikoje esančiam Beninui. P. Talonas vykdė ekonominio ir politinio vystymosi programą, tačiau kritikai teigia, kad jis pakirto kadaise klestėjusią daugiapartinę demokratiją.

Šie rinkimai reiškė opozicijos sugrįžimą į šalies parlamentą po ketverių metų pertraukos.

2019 metais dėl griežtesnių rinkimų taisyklių opozicinėms partijoms buvo faktiškai uždrausta dalyvauti rinkimuose, todėl parlamente dominavo P. Talono šalininkai.

Balsavimą aptemdė kruvini susirėmimai viename opozicijos bastione, istoriškai mažas rinkėjų aktyvumas ir interneto nutrūkimas – reti reiškiniai Benine.

Po medvilnės magnato P. Talono atėjimo į valdžią dauguma pagrindinių jo oponentų taip pat buvo įkalinti arba išvyko į užsienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.