Didėjant antisemitizmui JAV viceprezidentės vyras lankysis Lenkijoje ir Vokietijoje

Jungtinių Valstijų viceprezidentės Kamalos Harris vyras Dougas Emhoffas vėliau šį mėnesį ketina apsilankyti Lenkijoje ir Vokietijoje, kad paminėtų Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną ir surengtų susitikimus dėl kovos su didėjančiu antisemitizmu JAV ir visame pasaulyje.

Kamala Harris ir Dougas Emhoffas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kamala Harris ir Dougas Emhoffas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 7:00 PM

D. Emhoffas, pirmasis žydas, susituokęs su vienu iš dviejų svarbiausių JAV pareigūnų, lankysis Krokuvoje Lenkijoje, užsuks į Aušvico-Birkenau mirties stovyklą. Po to jis nuvyks į Berlyną, kur dalyvaus Europos specialiųjų pasiuntinių ir koordinatorių, kovojančių su antisemitizmu, susitikime.

Sausio 26–31 dienomis vyksianti kelionė rengiama D. Emhoffui imantis vis didesnio vaidmens kovoje su prieš žydus nukreipta retorika ir smurtu visame pasaulyje. Tai bus viena iš daugiausiai dėmesio sulauksiančių jo asmeninių kelionių nuo tada, kai buvo išrinkti K. Harris ir prezidentas Joe Bidenas.

Aušvice-Birkenau per Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos minėjimą D. Emhoffas dalyvaus vainikų padėjimo ceremonijoje. Dalyje kelionės prie jo prisijungs ambasadorė Deborah Lipstadt, JAV specialioji pasiuntinė kovai su antisemitizmu. Tikimasi, kad jis taip pat susitiks su vietos žydų bendruomenėmis ir pilietinės visuomenės lyderiais, apžiūrės istorines bei kultūrines vietas.

Prieš kelionę D. Emhoffas ketvirtadienį susitiks su Atstovų Rūmų dvipartinės kovos su antisemitizmu darbo grupės pirmininkais.

D. Emhoffas daugiau dėmesio į pasaulinį antisemitizmą atkreipė praėjus mėnesiui po to, kai Baltuosiuose rūmuose surengtame apskritojo stalo susitikime su žydų lyderiais kalbėjo apie augantį ekstremizmą šalies viduje.

„Suprantu, kokia didelė yra ši atsakomybė, tikrai suprantu, – teigė jis. – Ir kaip antrasis ponas norėčiau pakartoti, kad netylėsiu. Didžiuojuosi, kad esu žydas, ir didžiuojuosi, kad atvirai gyvenu kaip žydas. Aš nebijau. Mes negalime gyventi baimėje. Mes atsisakome bijoti.“

Neseniai buvęs prezidentas Donaldas Trumpas savo namuose „Mar-a-Lago“ Palm Byče, Floridos valstijoje, priėmė Holokaustą neigiantį baltųjų viršenybės šalininką Nicką Fuentesą. Reperis Ye, anksčiau vadinęsis Kanye Westu, viename interviu išreiškė susižavėjimą Adolfu Hitleriu. Krepšinio žvaigždė Kyrie Irvingas socialiniuose tinkluose reklamavo antisemitinį filmą. Neonacių troliai veržiasi grįžti į platformą „Twitter“, naujajam generaliniam direktoriui Elonui Muskui suteikiant „amnestiją“ suspenduotoms paskyroms.

D. Emhoffas, kuris iki žmonos išrinkimo viceprezidente sėkmingai dirbo pramogų industrijos advokatu Kalifornijoje, taip pat yra viešai kalbėjęs apie savo prosenelius, bėgusius nuo persekiojimo iš dabartinės Lenkijos į JAV.

„Kol turiu šį mikrofoną, ketinu kalbėti prieš neapykantą, fanatizmą ir melą, – sakė jis. – Ketinu pasisakyti prieš tuos, kas aukština fašistinius žudikus ir idealizuoja ekstremistus. Ketinu pasisakyti prieš Holokausto neigėjus. Ketinu į viešumą iškelti tuos, kurie nenori to daryti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.