Vos paskirtas agresijai Ukrainoje vadovauti aukštas Rusijos generolas atskrido į Baltarusiją

Iškart po to, kai Rusijos gynybos ministerija trečiadienį paskyrė naują Ukrainoje kariaujančios Jungtinės pajėgų grupės vadovybę, į Baltarusiją atvyko šios grupės vado Valerijaus Gerasimovo pavaduotojas – armijos generolas Olegas Saliukovas, kuris yra Rusijos sausumos pajėgų vyriausiasis vadas.

Į Baltarusiją atvyko armijos generolas Olegas Saliukovas (dešinėje), kuris yra Rusijos sausumos pajėgų vyriausiasis vadas.<br>Baltarusijos gynybos ministerija/Telegram
Į Baltarusiją atvyko armijos generolas Olegas Saliukovas (dešinėje), kuris yra Rusijos sausumos pajėgų vyriausiasis vadas.<br>Baltarusijos gynybos ministerija/Telegram
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 5:48 PM

Pateikiama oficiali vieno aukščiausių Rusijos kariškių netikėto vizito priežastis – Baltarusijoje dislokuotos bendros šios šalies ir Rusijos kariuomenės grupuotės inspektavimas.

„Buvo patikrinta kovinės sąveikos pratybų kokybė ir įvertintas pasirengimas vykdyti užduotis siekiant užtikrinti Sąjunginės valstybės karinį saugumą“, – O.Saliukovo apsilankymo tikslą nurodė Baltarusijos gynybos ministerija.

Apie bendros kariuomenės grupuotės su Rusija sukūrimą Baltarusijoje šios šalies autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka paskelbė 2022 m. spalio 10 d. Tuo metu grupuotės kūrimas, anot A.Lukašenkos, jau vyko dvi dienas.

„Jei grėsmės lygis siekia tokį lygį kaip dabar, mes įgaliname veikti Sąjunginės valstybės grupuotę. Šios grupuotės pagrindas – armija, Baltarusijos Respublikos ginkluotosios pajėgos“, – tuomet sakė Minsko režimo galva.

Baltarusija tiesiogiai kol kas nesiuntė savo pajėgų į Ukrainą, tačiau leido iš savo teritorijos Rusijos daliniams pradėti įsiveržimą į Ukrainą pernai vasario 24 d. Baltarusijoje dabar yra keliolika tūkstančių Rusijos kariškių, daug sunkiosios technikos, aviacijos, iš čia rusai raketomis apšaudo Ukrainos miestus.

Rusijos gynybos ministerija, vakar nurodžiusi V.Gerasimovui vadovauti agresiją Ukrainoje vykdančiai Jungtinės pajėgų grupei, paskyrė tris jo pavaduotojus: ankstesnį karo veiksmų Ukrainoje vadą nuo spalio 8 d. iki sausio 11 d. armijos generolą bei vyriausiąjį aviacijos ir kosmoso pajėgų vadą Sergejų Surovikiną, armijos generolą bei vyriausiąjį sausumos pajėgų vadą O.Saliukovą ir Rusijos generalinio štabo viršininko pavaduotoją generolą pulkininką Aleksejų Kimą.

Oficialiame Rusijos gynybos ministerijos pranešime apie naujo karo vado paskyrimą teigiama, kad šie pokyčiai buvo atlikti atsižvelgiant į tai, jog padaugėjo užduočių, sprendžiamų įgyvendinant Rusijos invaziją, taip pat reikalinga organizuoti glaudesnę ginkluotųjų pajėgų tarnybų ir padalinių sąveiką bei gerinti visų rūšių paramos kokybę ir vadovavimo bei kontrolės veiksmingumą.

Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino sprendimas, kad Rusijos gynybos ministerija viešai paskelbtų apie pokyčius ir jų ketinimus, skirtingai nuo kelių ankstesnių Rusijos vadovavimo struktūros pakeitimų, apie kuriuos oficialiai nebuvo paskelbta, rodo, kad Kremlius ketina V.Gerasimovo paskyrimą vertinti kaip esminį pokytį – tiek faktinio karo vykdymo, tiek Rusijos gynybos ministerijos vaidmens formavimo požiūriu.

Tikėtina, kad V.Gerasimovo paskyrimu ir bendra vadovybės pertvarka iš dalies siekiama tarptautiniu mastu bei Rusijos viduje parodyti Kremliaus atsidavimą tradicinėms Rusijos gynybos pajėgų struktūroms ir V.Putino pasiryžimą kariauti ilgą karą Ukrainoje.

V.Gerasimovo paskyrimas karo veiksmų vadu greičiausiai prisideda prie dviejų Kremliaus siekių: bandymo pagerinti Rusijos vadovavimą ir kontrolę, siekiant 2023 m. imtis lemiamų karinių veiksmų, ir politinio žingsnio, kuriuo norima sustiprinti Rusijos gynybos pajėgas, kad jos atsilaikytų prieš iššūkius, kuriuos meta Kremliaus vadovavimą karui kritikuojantys Rusijos karo tinklaraštininkai ir jėgos struktūros darbuotojai, tokie kaip „Wagner Group“ finansuotojas Jevgenijus Prigožinas.

V.Gerasimovo paskyrimu greičiausiai siekiama paremti 2023 m. numatomus ryžtingus Rusijos karinius veiksmus, tikėtina, atnaujintas Rusijos puolamąsias operacijas.

V.Putinas ne kartą parodė, kad klaidingai supranta Rusijos pajėgų pajėgumus ir neatsisako savo maksimalistinių karo tikslų Ukrainoje. Gali būti, kad V.Putinas paskyrė V.Gerasimovą, aukščiausio rango Rusijos kariuomenės karininką, kad jis pakeistų kelis karo vadus ir prižiūrėtų didelį puolimą, kurį Rusijos pajėgos gali įvykdyti šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.