Čekijoje prasideda dvi dienas truksiantys prezidento rinkimai Rusų programišiai atakuoja kandidatų tinklalapius

Čekijoje penktadienį prasideda dvi dienas truksiantys prezidento rinkimai. Balsavimo teisę juose turi 8,3 mln. piliečių. Apklausos prognozuoja atkaklią kovą tarp populisto buvusio premjero milijardieriaus Andrejaus Babišo, buvusio generolo Petro Pavelo ir ekonomikos profesorės Danušės Nerudovos.

Andrejus Babišas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Andrejus Babišas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-13 08:49, atnaujinta 2023-01-13 15:21

Rinkimų punktai šalyje duris atvers 14.00 val. Balsavimo teisę turintys gyventojai savo balsą dar galės atiduoti ir šeštadienį. Jei, kaip tikimasi, nė vienas iš aštuonių kandidatų nesurinks absoliučios daugumos, po dviejų savaičių įvyks antrasis rinkimų ratas.

Čekijoje prezidentas daugiausiai atlieka reprezentatyvias funkcijas, tačiau laikomas svarbiu nuomonės formuotoju. Be to, jis skiria Konstitucinio teismo teisėjus ir gali vieną kartą grąžinti įstatymus parlamentui. Rinkimų kovoje daug dėmesio buvo skiriama kandidatų asmenybei, tačiau buvo kalbama tokiomis temomis, kaip aukšta infliacija ir pozicija dėl Ukrainos karo.

Dabartinio prezidento Milošo Zemano kadencija baigiasi kovo pradžioje. 78–erių politikas po dviejų kadencijų siekti trečiosios negali.

Rusų programišiai atakuoja kandidatų tinklalapius

Penktadienio rytą kandidato į Čekijos prezidentus Petro Pavelo tinklalapis tapo galingos programišių atakos taikiniu, atakuojamas ir dar vieno kandidato į valstybės vadovo postą Tomášo Zimos tinklalapis, praneša Prahos radijas.

Kaip sakė žurnalistams P. Pavelo atstovė Eva Hromádkova, ataka, operatoriaus žiniomis, buvo surengta iš įvairių IP adresų visoje Europoje.

„Nacionalinio kibernetinio saugumo ir informacinio saugumo centro (NUKIB) duomenimis, su ataka susijusi Rusijos programišių grupuotė „NoName057“. Tinklalapio veikla atnaujinta, bet, tęsiantis programišių atakoms, vartotojai gali susidurti su problemomis. Generolo P. Pavelo tinklalapis smarkiai buvo atakuojamas ir visą trečiadienį“, – pareiškė kandidato atstovė.

Savo ruožtu biochemijos daktaras, buvęs Prahos Karolio universiteto rektorius Tomášas Zima pranešė, kad dėl DDoS atakos jis negali paskelbti savo tinklalapyje nuorodos į rinkimų kampanijos finansavimo ataskaitą, ko reikalauja įstatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.