JAV pasiuntinys: Rusijos samdinių grupės „Wagner“ veikla netoleruotina Prabilo apie serbų verbavimą

Jungtinių Valstijų aukšto rango pasiuntinys ketvirtadienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ veiklos ir jos numanomų bandymų verbuoti karius Serbijoje ir kitose pasaulio šalyse.

Rusijos „Wagner“ samdinius vaizduojantis piešinys su užrašu: „Wagner grupė – Rusijos riteriai“ ant sienos Belgrade,<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos „Wagner“ samdinius vaizduojantis piešinys su užrašu: „Wagner grupė – Rusijos riteriai“ ant sienos Belgrade,<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2023, 9:58 AM

JAV valstybės departamento patarėjas Derekas Chollet sakė, kad šį susirūpinimą išreiškė per derybas Belgrade su Serbijos prezidentu Aleksandaru Vučičiumi.

„Matėme, kad „Wagner Group“ siekia verbuoti karius iš Serbijos ir kitų šalių, ir tai, mūsų nuomone, negali būti toleruojama“, – po susitikimo žurnalistams sakė jis.

„Nežinau, ar yra susirūpinimo [Serbijoje]; mes kalbėjome apie savo susirūpinimą ir tikimės bendradarbiauti su vyriausybe Belgrade ir [vyriausybėmis] kitur, kur veikia „Wagner“, kad jų veikla būtų nutraukta“, – pridūrė jis.

Rusijos oligarchui Jevgenijui Prigožinui priklausanti „Wagner Group“, kaip pranešama, aktyviai veikė dešimtyse valstybių, daugiausia Afrikoje, bendradarbiaudama su vyriausybėmis dėl prorusiškos propagandos ir kitų karinių bei politinių projektų.

Grupė gyrėsi esanti Serbijoje, vienintelėje Europos valstybėje – neskaitant Baltarusijos – neprisijungusioje prie tarptautinių sankcijų Rusijai dėl jos karo Ukrainoje. „Wagner“ buvo pranešusi apie savo biurų atidarymą Belgrade, tačiau vėliau tai buvo paneigta.

Maskvos propagandinis portalas RT, neseniai Serbijoje įkūręs savo internetinę naujienų svetainę serbų kalba, paskelbė „Wagner“ verbavimo skelbimą, kuriuo ieškoma kovotojų kariauti Ukrainoje, ir teigė, kad grupė siūlo „daugiau nei patrauklias“ paskatas.

D. Chollet sakė, kad „Wagner Group“ „veikia siaubingais būdais visame pasaulyje – Libijoje, Centrinės Afrikos Respublikoje ar šiuo metu Ukrainoje“.

Ši grupė, kurioje, kaip pranešama, yra daug nuteistųjų, užverbuotų Rusijos kalėjimuose, vadovauja atakoms Rytų Ukrainoje, įskaitant įnirtingus mūšius Soledare ir Bachmute.

J. Prigožinui ir jo grupei jau daug metų taikomos JAV sankcijos, o pastaruoju metu JAV ėmėsi papildomų priemonių, siekdamos kontroliuoti „Wagner“ galimybes gauti ginklų.

Vakarų šalys ir Jungtinių Tautų ekspertai taip pat kaltina „Wagner“ samdinius dėl daugybės žmogaus teisių pažeidimų visoje Afrikoje, įskaitant Centrinės Afrikos Respubliką, Libiją ir Malį. Anksčiau šį mėnesį valstybės sekretorius Antony Blinkenas paskelbė, kad „Wagner Group“ dėl jos veiklos Centrinės Afrikos Respublikoje priskyrė prie „ypatingą susirūpinimą keliančių subjektų“.

D. Chollet taip pat paragino Serbiją įvesti sankcijas tradicinei sąjungininkei Rusijai.

„Manome, kad šalys turėtų prisijungti prie sankcijų, ir taip manome todėl, kad Rusijos veiksmai turi būti ne tik pasmerkti – už juos taip pat turi būti nubausta, – sakė jis. – Rusija kasdien vykdo žiaurų, nepagrįstą karą prieš Ukrainą. Turime būti vieningi, užtikrinti, kad toks elgesys... būtų nepriimtinas.“

Šią savaitę JAV pasiuntinys pradėjo kelionę po kelias Balkanų šalis ir jos metu daugiausia dėmesio skirs tarptautinėms pastangoms padėti normalizuoti Kosovo ir Serbijos santykius po kelias savaites trukusio įtampos padidėjimo. Buvusi Serbijos provincija 2008 metais paskelbė nepriklausomybę, bet Serbija ir Rusija jos nepripažįsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.