V. Putinas per televiziją transliuotame susitikime išplūdo pramonės ir prekybos ministrą

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas viešai papriekaištavo šalies pramonės ir prekybos ministrui bei premjero pavaduotojui Denisui Manturovui per susitikimą, transliuotą per valstybinę televiziją, sankcijoms dėl užsitęsusio karo Ukrainoje sukėlus jam naują ekonominį galvos skausmą.

V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2023, 12:39 PM

Trečiadienį per tiesioginį vaizdo pokalbį su pareigūnais Kremliaus vadovas atrodė suirzęs ir priekaištavo D.Manturovui, kuris yra jo prekybos ir pramonės ministras ir yra atsakingas už Rusijos ginklų ir gynybos pramonės bei kariuomenės aprūpinimo įranga priežiūrą. V.Putinas kritikavo jį už tai, kad jis per lėtai dirba su šalies orlaivių kontraktais, teigiama vėliau Kremliaus paskelbtoje pokalbio stenogramoje.

D.Manturovas, kuris lydėjo V.Putiną keliose kelionėse ir, kaip manoma, turi jo palankumą, bandė pateisinti vėlavimus, aiškindamas, kad jo ministerija turėjo Sankt Peterburge gaminti sraigtasparnių variklius, kurie anksčiau buvo gaminami Ukrainoje, kai V.Putinas nusuko akis ir atsakė: „Prašau jūsų paspartinti šį darbą.“

Pokalbio pradžioje girdėti, kaip D.Manturovas, kuriam praėjusį mėnesį buvo pradėtos taikyti Jungtinės Karalystės sankcijos, žada V.Putinui, kad jis skirs 175 mlrd. rublių (2,4 mlrd. eurų) valstybinei oro linijų bendrovei „Aeroflot“ civilinių ir karinių orlaivių lizingui.

Tačiau V.Putinas nutraukia pokalbį ir teigia, kad nė viena sutartis dar neparengta. „Aš žinau, kad įmonėse nėra sutarčių, man tai pasakė direktoriai, – kalbėjo jis. – Ką jūs, iš tikrųjų, vaidinate kvailį? Kada bus pasirašytos sutartys?“

„Tuos 700 orlaivių, įskaitant sraigtasparnius, reikia parengti kartu su Gynybos ministerija, kad būtų aišku: kiek jų užsakys karinis departamentas ir kiek bus užsakyta civilinių lėktuvų. Kai kurios įmonės vis dar neturi užsakymo net 2023 metams. Visi supranta šių klausimų skubumą“, – tęsė V. Putinas ir pridūrė, kad „viskas turi būti padaryta per mėnesį“.

„Ne, nereikia stengtis padaryti viską, kas įmanoma. Padarykite tai per mėnesį. Ar nesuprantate, kokioje situacijoje esame? Tai reikia padaryti per mėnesį, ne vėliau“, – karščiavosi jis.

Kremliaus atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą vėliau citavo valstybinė žiniasklaidos agentūra „TASS“, sakydama, kad V.Putinas neturėjo „jokių rimtų priekaištų dėl D.Manturovo darbo“.

„Tai normalus darbo procesas“, – pridūrė jis.

Šis per televiziją parodytas incidentas greičiausiai yra dalis Kremliaus vykdomos informacinės kampanijos, kuria siekiama pagerinti V.Putino, kaip aktyviai dalyvaujančio karo reikaluose lyderio, įvaizdį, ketvirtadienį savo naujausiame atnaujintame pranešime teigė JAV karo tyrimų institutas (ISW).

„V.Putinas tikriausiai ieško atpirkimo ožių dėl Rusijos gynybos pramonės sunkumų sprendžiant įrangos ir technologijų trūkumo problemą“, – rašoma ataskaitoje.

„Kremlius galėjo iškirpti šį nesutarimą iš oficialios stenogramos, tačiau nusprendė paviešinti griežtą V.Putino atsakymą, galbūt siekdamas įvardyti kitus Kremliaus pareigūnus kaip kaltininkus dėl Rusijos gynybos pramonės bazės problemų ir galbūt grasinti kitiems pareigūnams“, – priduriama ISW pranešime.

Susitikimas įvyko tą pačią dieną, kai V.Putinas pakeitė savo vyriausiąjį vadą Ukrainoje, vadovavusį vos tris mėnesius, ir šis žingsnis, tikėtina, turėjo politinių aspektų. Vadovybės pasikeitimas įvyko tebesitęsiant įtampai tarp aukšto rango asmenų, atsakingų už Rusijos karą Ukrainoje.

Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas trečiadienį buvo paskirtas vyriausiuoju karo vadu – tai paskutinis iš kelių didelių Maskvos karinės vadovybės sukrėtimų.

Gynybos ministerijos pareiškime teigiama, kad V.Gerasimovo paskyrimas reiškia karinių pajėgų Ukrainoje „vadovybės statuso pakėlimą“ ir buvo įgyvendintas siekiant „pagerinti Rusijos pajėgų valdymo kokybę ir veiksmingumą“.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.