Vokietijos protestuotojai prieš anglies naudojimą šturmavo žaliųjų politiko biurą

Klimato aktyvistai ketvirtadienį užėmė Vokietijos vicekanclerio regioninį biurą, taip išreikšdami paramą pagrindinei protesto akcijai prieš anglies naudojimą ir kaltindami Žaliųjų partijos politiką išdavyste.

Protestas Vokietijoje.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Protestas Vokietijoje.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2023, 8:46 AM

Grupė „Ende Gelaende“ socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad įsilaužė į ekonomikos ministro Roberto Habecko biurą šiauriniame Flensburgo mieste.

„Solidarizuojamės su visais žmonėmis, kurie gina Liuceratą!“ – teigė grupė, paskelbusi atviro lango, po kuriuo kabo plakatas, nuotraukas.

Vakarinis Liucerato kaimas tapo klimato protestų židiniu, kai 2022 metais vyriausybė nusprendė tęsti planus jį nugriauti, kad būtų galima išplėsti netoliese esančią anglių kasyklą.

Sprendimas priimtas nepaisant pažado iki 2030 metų atsisakyti akmens anglių, tačiau vyriausybė – koalicija, kuriai priklauso ir žalieji – dėl to kaltino Rusijos invazijos į Ukrainą sukeltą energetinę krizę.

Policija trečiadienį iš kaimo pradėjo iškeldinti apie 200 aktyvistų, pasisakančių prieš anglių naudojimą. Manoma, kad ši operacija užtruks kelias savaites.

„Robertas Habeckas didžiąja dalimi yra atsakingas už smurtinį Liucerato iškeldinimą“, – teigė „Ende Gelaende“ grupė ir pridūrė, kad net laipsniškas anglies atsisakymas iki 2030 metų „nesuderinamas su Paryžiaus susitarimu dėl klimato kaitos“.

„Taigi žalieji dar kartą išdavė savo idealus“, – pareiškė grupė.

Policija ketvirtadienį toliau stengėsi išvaikyti protestuotojus.

Daugelis aktyvistų įsirengė slėptuves aukštai medžiuose, kiti užlipo ant apleistų pastatų ir daržinių stogų, kad apsunkintų evakuaciją.

Socialiniuose tinkluose dalijamasi vaizdo įrašais, kuriuose matyti, kaip kertami medžiai.

Netoliese esančio Acheno miesto policijos atstovas spaudai sakė, kad kai kurie protestuotojai į pareigūnus mėtė dažų granules ir fejerverkus.

Policija taip pat pranešė, kad tikrina pranešimus apie požeminių tunelių sistemą po įvykio vieta.

Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg šį savaitgalį turėtų prisijungti prie demonstracijos netoli protesto stovyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?