Kariuomenė: bažnyčioje Kongo DR rytuose susprogdinta bomba

Kongo Demokratinės Respublikos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad Šiaurės Kivu provincijoje esančioje bažnyčioje buvo detonuotas sprogstamasis užtaisas, tačiau nepateikė išsamios informacijos apie aukų skaičių.

​Kongo Demokratinės Respublikos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad Šiaurės Kivu provincijoje esančioje bažnyčioje buvo detonuotas sprogstamasis užtaisas, tačiau nepateikė išsamios informacijos apie aukų skaičių.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Kongo Demokratinės Respublikos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad Šiaurės Kivu provincijoje esančioje bažnyčioje buvo detonuotas sprogstamasis užtaisas, tačiau nepateikė išsamios informacijos apie aukų skaičių.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 2:56 PM, atnaujinta Jan 15, 2023, 6:18 PM

Žurnalistams atsiųstame pareiškime kariuomenės atstovas spaudai Antony Mualushayi teigė, kad „teroristinis aktas“ įvyko sekmininkų bažnyčioje Kasindžio mieste Šiaurės Kivu, esančiame prie sienos su kaimynine Uganda.

„Saugumo tarnybos jau perėmė įvykio vietos kontrolę, o sužeistieji evakuoti į vietos sveikatos priežiūros įstaigas“, – sakė A. Mualushayi ir pridūrė, kad vyksta tyrimas.

Duomenys apie įvykius vietoje yra migloti, neaiškus nei aukų skaičius, nei išpuolio vykdytojas.

Naudingųjų iškasenų turtingos Kongo DR rytuose veikia daugiau kaip 120 ginkluotų grupuočių, kurių dauguma yra regioninių karų, įsiplieskusių amžių sandūroje, palikimas.

„Sąjunginės demokratinės pajėgos“ (ADF), kurias grupuotė „Islamo valstybė“ laiko savo padaliniu Centrinėje Afrikoje, aktyviai veikia Šiaurės Kivu regione, kur buvo įvykdytas išpuolis bažnyčioje.

Ji kaltinama nužudžiusi tūkstančius kongiečių civilių gyventojų ir vykdžiusi bombų išpuolius kaimyninėje Ugandoje.

Bendra Ugandos ir Kongo DR karinė operacija, pradėta 2021 metų lapkričio mėnesį, yra nukreipta prieš ADF Šiaurės Kivu ir kaimyninėje Itūrio provincijoje.

Kariuomenė pranešė, kad per sprogimą bažnyčioje žuvo mažiausiai penki asmenys. 

Išpuolio detalės išlieka neaiškios

Kiek vėliau A. Mualushayi žurnalistams teigė, kad po sprogimo į morgą buvo nugabenti mažiausiai penki kūnai, o žuvusiųjų skaičių jis pavadino preliminariu. 

Vietos pilietinės visuomenės atstovas Joelis Kitausa (Džoelis Kitausa) nurodė, kad žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, dar 27 buvo sužeisti. 

Naujienų agentūra AFP negalėjo oficialiai patvirtinti šio skaičiaus. 

Pranešama, kad iš karto nebuvo aišku, kas įvykdė išpuolį. A. Mualushayi teigė, kad vienas įtariamasis – Kenijos pilietis – buvo suimtas. 

Kongo DR ryšių ministerija socialinėje žiniasklaidoje pranešė, kad išpuolį, matyt, įvykdė ADF grupuotė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.