Istorija kartojasi: Kijevui baiminantis naujos invazijos, Rusija ir Baltarusija vėl pradeda bendras karines pratybas

Rusija ir Baltarusija pirmadienį pradeda bendras karines pratybas, Kyjivas ir Vakarai nuogąstauja, kad Maskva gali pasinaudoti sąjungininke ir pradėti naują sausumos puolimą, pranešė „Reuters“.

 Karinės pratybos Baltarusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karinės pratybos Baltarusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2023, 10:44 AM, atnaujinta Jan 16, 2023, 1:46 PM

Pernai vasarį Rusija pasinaudojo savo kaimyne Baltarusija kaip tramplinu invazijai į Ukrainą.

Abiejų sąjungininkių oro pajėgų pratybos vyks sausio 16–vasario 1 dienomis visuose Baltarusijos kariniuose aerodromuose. Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad pirmadienį abi šalys pradeda bendras armijos pratybas, kuriose dalyvauja „mechanizuotas brigados padalinys“.

Minskas teigia, kad oro pratybos yra gynybinio pobūdžio ir kad šalis neketina dalyvauti kare. „Mes išlaikome santūrumą ir kantrybę ir norime, kad parakas būtų sausas“, – sakė Baltarusijos Saugumo Tarybos vadovo pirmasis pavaduotojas Pavelas Muraveika, tai sekmadienį pranešta Baltarusijos gynybos ministerijos „Telegram“ kanale.

Pasak P. Muraveikos, padėtis prie šalies pietinės sienos su Ukraina „nėra labai rami“, Ukraina „provokuoja“ Baltarusiją. „Esame pasirengę bet kokiems provokuojantiems Ukrainos veiksmams“, – sakė jis.

Maskva neigia spaudžianti Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką aktyviau dalyvauti kare Ukrainoje. Ukraina nuolat įspėja apie galimą puolimą iš Baltarusijos, praėjusią savaitę prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad šalis turi būti pasirengusi prie Baltarusijos sienos.

Nuo pat invazijos pradžios Baltarusija rengia karines pratybas tiek savo pajėgų, tiek kartu su Rusija. Nuo metų pradžios „Telegram“ karo stebėjimo kanalai praneša, kad į Baltarusiją permetami naikintuvai, sraigtasparniai ir kariniai transporto lėktuvai, vien sekmadienį atvyko aštuoni naikintuvai ir keturi krovininiai lėktuvai.

„Reuters“ negalėjo patikrinti šių pranešimų. Baltarusijos gynybos ministerija pranešė tik tai, kad į Baltarusiją atvyksta Rusijos oro pajėgų „daliniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.