JK žada imtis daugiau veiksmų prieš egzekuciją įvykdžiusį Iraną

Didžioji Britanija pirmadienį pažadėjo imtis daugiau atsakomųjų priemonių prieš, jos teigimu, „susilpnėjusį ir izoliuotą Teherano režimą“, jam įvykdžius mirties bausmę Jungtinės Karalystės ir Irano pilietybes turėjusiam vyrui.

Protestas prieš Iraną Londone.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestas prieš Iraną Londone.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-17 09:28

Jungtinė Karalystė iškvietė aukščiausio rango Irano diplomatą ir atšaukė savo ambasadorių po to, kai šeštadienį buvo pakartas Alireza Akbari.

Tačiau nepaisant sankcijų Irano generaliniam prokurorui Mohammadui Jafarui Montazeri, JK nepatenkino opozicijos reikalavimo uždrausti Islamo revoliucijos gvardijos korpusą (IRGC).

Užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly, susidūręs su tokiais reikalavimais parlamente, teigė negalįs komentuoti būsimų draudimų.

Tačiau jis sakė: „Mes neapsiribojame tik tais žingsniais, apie kuriuos jau pranešiau.“

Ministro pirmininko Rishi Sunako atstovas spaudai sakė žurnalistams: „Kartu su tarptautiniais partneriais svarstome tolesnius veiksmus.“

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos parlamento nariai balsavo už IRGC įtraukimą į Jungtinėje Karalystėje uždraustų teroristinių organizacijų sąrašą.

Tačiau vyriausybė galvoja apie kitų islamo režimo laikomų dvigubą pilietybę turinčių asmenų likimą ir siekia strateginio tikslo atkurti tarptautinį branduolinį paktą su Iranu.

J. Cleverly atvirai pasmerkė Irano vadovybę po to, kai 61 metų A. Akbari buvo pakartas, kaip įtariama, už šnipinėjimą Didžiosios Britanijos naudai.

Užsienio reikalų sekretorius sakė parlamento nariams, kad „esame susilpnėjusio ir izoliuoto režimo, kuris yra apsėstas slopinti savo žmones, nualintas baimės prarasti valdžią ir gadina savo tarptautinę reputaciją, kerštingų veiksmų liudininkai“.

„Mūsų žinia šiam režimui yra aiški: pasaulis jus stebi ir jūs turėsite atsakyti, ypač drąsiems Irano žmonėms, kurių daugybę jūs engiate ir žudote“, – pridūrė jis.

Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad A. Akbari egzekucija buvo Teherano atsakas į „Jungtinės Karalystės veiksmus, kuriais pažeidžiamas Irano Islamo Respublikos nacionalinis saugumas“.

Jis pridūrė, kad Didžiosios Britanijos „keliamas triukšmas ir kai kurių žmogaus teisių gynėjų Europoje palaikymas iš Londono rodo jų neteisėtumą ir nelegalumą“.

Britų parlamento narys Jamesas Slaughteris teigė, kad kelias pastarąsias sunkias dienas „daug bendravo“ su A. Akbari šeima.

„Šiandien kalbėjausi su A. Akbari dukra Jungtinėje Karalystėje ir ji paprašė manęs pateikti užsienio reikalų sekretoriui dar vieną nerimą keliantį klausimą. Režimas atsisako išduoti p. Akbari palaikus arba leisti palaidoti jį jo pasirinktoje vietoje ir grasina sunaikinti jo palaikus, jei šeima nesutiks vykdyti jų nurodymų“, – sakė jis.

J. Cleverly atsakė: „Mes ir toliau remsime šeimą visais įmanomais būdais... Jis visiškai teisus ragindamas režimą pagarbiai elgtis su p. Akbari po [jo] mirties.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.