R. T. Erdoganas: Švedija ir Suomija turi perduoti iki 130 „teroristų“ Turkijai mainais į NATO paraiškos patvirtinimą

Švedija ir Suomija turi deportuoti arba išduoti Turkijai iki 130 „teroristų“, prieš Turkijos parlamentui pritariant jų prašymams įstoti į NATO, pareiškė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 2:44 PM

„Reuters“ primena, kad pernai abi Šiaurės šalys pateikė prašymus įstoti į NATO Rusijai užpuolus Ukrainą, tačiau jų prašymams turi pritarti visos 30 NATO valstybių narių. Turkija ir Vengrija jų dar neratifikavo.

Turkija teigia, kad Švedija pirmiausia turi užimti aiškesnę poziciją dėl to, ką ji vadina teroristais, daugiausia kurdų kovotojų ir grupės, kurią ji kaltina dėl bandymo 2016 metais įvykdyti perversmą.

„Kad tai (NATO narystės paraiškos patvirtinimas) būtų priimta parlamente, pirmiausia jūs turite mums perduoti daugiau nei 100, maždaug 130 šių teroristų“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

Suomijos politikai R. T. Erdogano reikalavimą interpretavo kaip piktą reakciją į praėjusią savaitę Stokholme įvykusį incidentą, kai per palyginti nedidelį protestą buvo už kojų pakabintas manekenas, panašus į Turkijos prezidentą.

„Manau, kad tai buvo reakcija į pastarųjų dienų įvykius“, – visuomeniniam transliuotojui YLE sakė Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto. Jis teigė nežinantis apie jokius naujus oficialius Turkijos reikalavimus.

Reaguodama į incidentą Stokholme, Turkija atšaukė planuotą Švedijos parlamento pirmininko Andreaso Norleno vizitą į Ankarą, o šis pirmadienį vietoj to atvyko į Helsinkį.

„Pabrėžiame, kad Suomijoje ir Švedijoje turime žodžio laisvę. Mes negalime jos kontroliuoti“, – sakė Suomijos parlamento pirmininkas Mattis Vanhanenas žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją su A. Norlenu.

R. T. Erdogano atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas praėjusią savaitę sakė, kad Turkijos parlamentui lieka vis mažiau laiko ratifikuoti paraiškas prieš gegužę numatomus prezidento ir parlamento rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.