Trys tarptautinės NVO iš dalies atnaujino veiklą Afganistane

Bent trys pagrindinės tarptautinės pagalbos agentūros iš dalies atnaujino veiklą Afganistane po to, kai Talibano valdžia patvirtino, kad afganistanietės galės ir toliau dirbti sveikatos sektoriuje.

 Afganistanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Afganistanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 1:28 PM

Šimtai nevyriausybinių organizacijų aktyviai dalyvauja sprendžiant vieną iš didžiausių pasaulyje humanitarinių krizių. Pusė iš 38 mln. Afganistano gyventojų badauja, o trims milijonams vaikų gresia neprievalgis.

Gruodžio pabaigoje nevyriausybinės organizacijos CARE, „Gelbėkim vaikus“ ir Tarptautinis gelbėjimo komitetas (IRC) sustabdė savo veiklą šalyje protestuodamos prieš Talibano įsakymą, kuriuo afganistanietėms uždrausta jose dirbti – tai buvo vienas naujausių moterų teisių pažeidimų šalyje. 

„Iš atitinkamų valdžios institucijų gavome aiškias ir patikimas garantijas, kad mūsų darbuotojos bus saugios ir galės dirbti be jokių kliūčių“, – pranešime sakė „Gelbėkim vaikus“. Jame patvirtinama, kad pastarosiomis dienomis moterys atnaujino savo veiklą sveikatos sektoriuje. 

„Tačiau, vis dar galiojant bendram draudimui, kita mūsų veikla, kurioje neturime patikimų garantijų, kad mūsų kolegės gali dirbti, lieka sustabdyta“, – priduriama pranešime. 

IRC ir CARE taip pat patvirtino, kad atnaujino darbą su moterimis sveikatos sektoriuje. 

Tarptautinė bendruomenė daugelyje aukšto lygio susitikimų ragino Talibaną atšaukti įsakymą, draudžiantį moterims dirbti pagalbos sektoriuje, kuris, kaip manoma, turės rimtų pasekmių pagalbos srautams šalyje. 

Ekonomikos ministerijos, kuri yra paskelbusi šį draudimą, atstovas Abdul Rahmanas Habibas naujienų agentūrai AFP teigė, kad „mūsų visuomenei būtina“, kad moterims būtų leista dirbti sveikatos sektoriuje.

„Mums jų reikia, kad galėtume padėti badaujantiems vaikams ir kitoms moterims, kurioms reikia sveikatos priežiūros paslaugų. Jos (darbuotojos) dirba dirba pagal mūsų religines ir kultūrines vertybes“, – pridūrė jis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.