Afganistane per šalčius žuvo mažiausiai 70 žmonių

Mažiausiai 70 žmonių žuvo per Afganistaną apėmusią šalčio bangą, trečiadienį pranešė pareigūnai. Ekstremalios oro sąlygos dar labiau sustiprino humanitarinę krizę skurdo kamuojamoje šalyje.

Kabulas, Afganistanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kabulas, Afganistanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 2:47 PM

Nuo sausio 10 dienos labai atšalo Kabule ir keliose kitose provincijose, o centriniame Goro regione savaitgalį užfiksuota žemiausia temperatūra – minus 33 laipsniai Celsijaus.

„Ši žiema yra, ko gero, šalčiausia per pastaruosius metus, – AFP sakė Afganistano meteorologijos biuro vadovas Mohammadas Nasimas Muradis. – Gali būti, kad šalčio banga tęsis dar savaitę ar ilgiau“.

Kaimuose namų neturinčios šeimos nuo šalčio gynėsi burdamiesi aplink laužus, o snieguotoje sostinėje laimingesnieji kūreno anglimis kūrenamus šildytuvus.

Nelaimių valdymo ministerija pranešė, kad per pastarąsias aštuonias dienas žuvo 70 žmonių ir 70 tūkst. galvijų, kurie yra gyvybiškai svarbi prekė skurdesniems Afganistano visuomenės sluoksniams. Keliose centrinėse ir šiaurinėse provincijose dėl gausaus snygio buvo užblokuoti keliai.

Tai jau antroji žiema nuo tada, kai JAV vadovaujamos pajėgos pasitraukė, o į Kabulą įsiveržė Talibanas, pakeitęs Vašingtono remiamą vyriausybę. Nuo to laiko pagalba šaliai smarkiai sumažėjo, o JAV įšaldė pagrindinį šalies turtą, todėl kilo viena didžiausių humanitarinių krizių pasaulyje.

Pagalbos agentūrų duomenimis, daugiau nei pusei iš 38 mln. šalies gyventojų šią žiemą gresia badas, o beveik 4 mln. vaikų kenčia nuo prastos mitybos.

Praėjusį mėnesį daugelis Afganistane tebeveikiančių nevyriausybinių organizacijų sustabdė savo veiklą protestuodamos prieš Talibano vyriausybės įsakymą, draudžiantį moterims dirbti humanitarinėse organizacijose, išskyrus sveikatos priežiūros sektorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.