ES šalys susitarė dėl naujų sankcijų Iranui

Dėl besitęsiančių rimtų žmogaus teisių pažeidinėjimų Irane Europos Sąjunga (ES) įves naujas sankcijas Iranui. Šalių narių atstovai trečiadienį Briuselyje vienbalsiai pritarė atitinkamiems planams, agentūrai dpa patvirtino diplomatai. Oficialiai sankcijos turėtų būti priimtos užsienio reikalų ministrų susitikime pirmadienį.

Protestai Irane.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Protestai Irane.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-18 22:34

Diplomatų duomenimis, naujos sankcijos paveiks tris dešimtis asmenų ir organizacijų, kurios dalyvavo brutaliame protestų malšinime po 22 metų Mahsos Amini mirties. Pastaruoju metu ES siaubą pirmiausiai sukėlė demonstrantų egzekucijos. Planuojamos baudžiamosios priemonės numato lėšų įšaldymą ES ir kelionių draudimą.

Prieš tai įvestame sankcijų etape gruodį ES pritaikė baudžiamąsias priemones 20 asmenų bei valstybiniam transliuotojui IRIB. Pastarąjį Briuselis kaltino aktyviai dalyvavus organizuojant ir transliuojant režimo kritikų „prisipažinimus“, kurie buvo išgauti bauginimais ir smurtu. Tarp sankcionuojamų asmenų tada, be kitų, taip pat buvo Irano revoliucinės gvardijos vadas.

Masiniai protestai Irane kilo po M. Amini mirties rugsėjo 16-ąją. Moteris buvo sulaikyta vadinamosios dorovės policijos dėl to, kad nesilaikė islamo aprangos taisyklių. Po sulaikymo M. Amini komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę, kur po trijų dienų konstatuota jos mirtis. Manoma, kad moters gyvybė užgeso, nes sulaikymo metu ji buvo žiauriai sumušta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.