JT vadovas griežtai sukritikavo naftos įmones dėl „didelio melo“ apie visuotinį atšilimą

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį apkaltino naftos įmones skleidžiant „didelį melą“ apie jų vaidmenį visuotinio atšilimo srityje ir įspėjo, kad jos turėtų būti traukiamos atsakomybėn.

A. Guterresas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Guterresas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 2:55 PM

„Kai kurie didelių naftos įmonių atstovai skleidė didelį melą“, – sakė A. Guterresas Pasaulio ekonomikos forume Šveicarijos Alpių kaimelyje Davose.

Jis kalbėjo praėjus savaitei po to, kai buvo atliktas tyrimas, kuriame teigiama, kad naftos įmonė „ExxonMobil“ paneigė savo pačios mokslininkų išvadas dėl iškastinio kuro vaidmens klimato kaitai.

„Praėjusią savaitę sužinojome, kad kai kurie iškastinio kuro gamintojai 8-e dešimtmetyje puikiai žinojo, kad jų pagrindinis produktas kepina mūsų planetą“, – tvirtino A. Guterresas.

„Kaip ir tabako pramonės atstovai, jie nepaisė savo pačių mokslo, – tvirtino A. Guterresas. – Kaip ir tabako pramonė, atitinkami asmenys turi būti patraukti atsakomybėn.“

1998 metais buvo sudarytas svarbus 246 mlrd. dolerių (226,69 mlrd. eurų) vertės susitarimas tarp keturių didžiausių JAV tabako įmonių ir 46 valstijų generalinių prokurorų, kuriuo buvo siekiama atlyginti rūkalių gydymo nuo žalingo cigarečių poveikio išlaidas.

Praėjusią savaitę žurnale „Science“ paskelbtame tyrime apie „ExxonMobil“ nustatyta, kad įmonės mokslininkai modeliavo ir prognozavo pasaulinį atšilimą „su šokiruojančiu tikslumu“, tačiau įmonė „ateinančius porą dešimtmečių neigė būtent šį klimato mokslą“.

„ExxonMobil“ yra daugelio ieškinių JAV taikinys.

Praėjusią savaitę „ExxonMobil“ atstovas spaudai, paklaustas apie ataskaitą „Science“, teigė, kad pastaraisiais metais šis klausimas buvo keliamas kelis kartus ir kiekvieną kartą bendrovė atsakydavo, kad „tie, kurie kalba apie tai, kad „Exxon“ žinojo, savo išvadose klysta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.