Londonas: jei politinė aklavietė tęsis, Šiaurės Airijoje galimi nauji rinkimai

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį pareiškė, kad Šiaurės Airijoje gali būti surengti nauji rinkimai, jei iki nustatyto termino nebus atnaujintas valdžios pasidalijimo principu veikiančios vietos vyriausybės darbas.

Šiaurės Airijos vėliava.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr. 
Šiaurės Airijos vėliava.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 5:58 PM

Šiaurės Airijos sekretorius Chrisas Heatonas-Harrisas sakė, kad „kruopščiai įvertins visas galimybes“, jei nepasikeis politinė padėtis dėl prekybos po „Brexito“.

„Deleguotų institucijų atkūrimas Šiaurės Airijoje yra absoliutus mano vyriausybės prioritetas“, – prieš Britanijos ir Airijos konferenciją Dubline laikraštyje „The Irish Times“ rašė Ch. Heatonas-Harrisas.

„Jei ši aklavietė tęsis, deja, turėsiu padaryti daugiau“, – pridūrė jis.

Šiaurės Airija jau beveik metus neturi decentralizuotos vyriausybės, nes pasitraukė JK palaikanti Demokratinė junionistų partija (DUP).

2022 metų vasario mėnesį nutrūko DUP susitarimas su proairiška nacionalistine partija „Sinn Fein“ dėl pasidalijimo valdžia, nes ji nepritarė Šiaurės Airijos protokolui.

Londono ir Briuselio pasirašytu protokolu, kuris yra JK skyrybų su Europos Sąjunga dalis, reglamentuojama prekyba JK provincijoje, o Šiaurės Airija lieka Europos bendrojoje rinkoje.

DUP pageidauja, kad susitarimas būtų persvarstytas arba visiškai atmestas, nes, anot jos, dėl jo Šiaurės Airija atitrūksta nuo likusios JK ir tampa labiau tikėtina, kad Airija bus suvienyta.

Ji turėjo dalytis valdžia su „Sinn Fein“, kuri po praėjusių metų gegužę vykusių rinkimų tapo didžiausia asamblėjos partija.

„DUP slepiasi už protokolo“, – spaudos konferencijoje Londone sakė „Sinn Fein“ išrinktoji pirmoji ministrė Michelle O'Neill.

„Įtariu, kad tai daug labiau susiję su gegužės rinkimų rezultatais. Įtariu, kad tai susiję su tuo, jog jie nenori dirbti kartu su respublikonų pirmuoju ministru“, – teigė ji.

„Būtų gėda“

Jei valdžios pasidalijimas nebus atkurtas, Ch. Heatonas-Harrisas pagal įstatymą privalo paskelbti naujų rinkimų datą per ateinančias šešias savaites, kad būtų galima dar šešias savaites vykdyti rinkimų kampaniją.

Pagal šiuo metu galiojančias taisykles tai reikštų, kad rinkimai turėtų būti surengti ne vėliau kaip balandžio 13 dieną, t. y. praėjus trims dienoms po 25-ųjų 1998 metų susitarimo, kuriuo Šiaurės Airijoje buvo įtvirtinta taika, metinių.

Tikimasi, kad JK vyriausybė pateiks naują teisės aktą, kuriuo bus pratęstas vyriausybės sudarymo terminas, todėl rinkimai bus nukelti dar labiau į ateitį.

Šiuo atidėjimu siekiama sumažinti spaudimą Jungtinei Karalystei ir Europos Sąjungai, joms derantis, kad išspręstų nesutarimus dėl protokolo, kuriuo reglamentuojama prekyba tarp Šiaurės Airijos ir Anglijos, Škotijos bei Velso.

Jame numatyta tikrinti prekes, vežamas į Šiaurės Airiją iš kitų Jungtinės Karalystės dalių.

Taip yra todėl, kad provincija turi atvirą sausumos sieną su ES nare Airija – tai esminis taikos susitarimo, kuriuo užbaigtas tris dešimtmečius trukęs smurtas dėl Britanijos valdymo Šiaurės Airijoje, elementas.

Pasiekus proveržį partijos galėtų grįžti į Stormontą, nors tai nėra garantuota. Tokiu atveju per 25-ąsias Didžiojo penktadienio susitarimo metines Šiaurės Airija būtų be vyriausybės.

Vašingtone Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly trečiadienį pareiškė, kad derybos su ES nėra planuojamos atsižvelgiant į metines.

„Minint 25-ąsias metines, manome, kad būtų gėda, jei susitarimo institucijos neveiktų“, – Londone sakė „Sinn Fein“ lyderė visoje Airijoje Mary Lou McDonald.

Ji dar kartą patvirtino savo partijos įsitikinimą, kad referendumas dėl Airijos salos suvienijimo gali būti surengtas dar šį dešimtmetį, ir paragino abiejų šalių vyriausybes Londone ir Dubline pradėti pasirengimo darbus.

Kalbėdama apie, jos žodžiais, drungną DUP dviprasmišką požiūrį į Didžiojo penktadienio susitarimą, M. L. McDonald pridūrė: „Jie negali turėti vakarykštės dienos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.