Kalbų daug, bet sprendimo nėra: Vakarai nesusitarė dėl tankų Ukrainai

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pranešė, kad Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje baigėsi gynybos ministrų susitikimas. Jis pabrėžė, kad Vakarų sąjungininkai nelėtins tempo šiuo „lemiamu Ukrainos kovai už savo gynybą momentu“, tačiau patvirtino, kad dėl pastarosiomis dienomis karštai diskutuojamo tankų tiekimo Ukrainai grupė nesusitarė.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas A. Milley.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas A. Milley.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 6:39 PM, atnaujinta Jan 20, 2023, 6:47 PM

„Ketiname kasti dar giliau ir, remdamasis šiandien padaryta pažanga, esu įsitikinęs, kad Ukrainos partneriai visame pasaulyje yra pasiryžę pasitikti šį momentą“, – pradėjo jis.

Jis sakė, kad JAV yra pasiryžusios „vadovauti šioms koordinuotoms pastangoms“, ir pateikė išsamią informaciją apie naujausią JAV karinės pagalbos Ukrainai paketą, kurio vertė – 2,5 mlrd. dolerių.

L.Austinas sakė, kad penktadienio susitikime daugiausia dėmesio skirta Ukrainos oro gynybos ir ginkluotės poreikiams, ir grupė „smarkiai pasistūmėjo“ tariantis, kaip sinchronizuoti šias lėšas.

Tai apima kiekvieną žingsnį – nuo dovanojimo iki mokymų, techninės priežiūros ir palaikymo.

Pasak jo, kelios šalys pasiūlė „svarbiausias dovanas“, kurios padės apsaugoti Ukrainos dangų ir piliečius. Prancūzija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė padovanojo Ukrainai oro gynybos sistemų, įskaitant Vokietijos „Patriot“ baterijų sistemą.

Nyderlandai taip pat pranešė, kad dovanoja „Patriot“ raketų, paleidimo įrenginių ir mokymų, sakė jis.

Atsakydamas į žurnalistės klausimą L.Austinas patvirtino, kad sprendimas dėl vokiškų tankų „Leopard“ tiekimo Ukrainai susitikime priimtas nebuvo.

„Leopard“ tankų eksporto licencija priklauso Vokietijai, o tai reiškia, kad kitoms šalims taip pat reikia Berlyno leidimo siųsti savo turimus vokiškus tankus į užsienį.

Kadangi šiandien Ramšteino oro pajėgų bazėje nebuvo pasiektas joks susitarimas, tikimasi, kad šios diskusijos tęsis.

Kai kurios šalys gali nuspręsti siųsti savo „Leopard 2“ tankus į Ukrainą nepriklausomai nuo to, ar jos gaus Berlyno leidimą, ar ne – Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis jau užsiminė, kad jo vyriausybė galėtų imtis tokių veiksmų.

JAV generalinio štabo pirmininkas generolas Markas Milley savo ruožtu pareiškė, kad šiuo metu NATO yra vieningiausia, kokią tik jis yra matęs.

Jis pridūrė, kad nors karas Ukrainoje evoliucionavo – šios grupės tikslai „išliko tie patys“.

„Per pastaruosius 11 mėnesių karas pasikeitė, tačiau šios grupės misija... išliko tokia pati. Esame faktiškai įsipareigoję remti Ukrainą pajėgumais, kad ji galėtų apsiginti nuo neteisėtos ir neišprovokuotos Rusijos agresijos. Prezidento J.Bideno žodžiais tariant... tiek, kiek reikės, tiek, kiek reikės, kad Ukraina išliktų laisva, nepriklausoma ir suvereni“, – kalbėjo M.Milley.

Jis sakė, kad kontaktinės grupės susitikimai yra „aiškus ir nedviprasmiškas“ sąjungininkų tautų ryžto ir apsisprendimo įrodymas.

„Galiausiai (Rusijos) prezidentas V.Putinas ir Rusija supras savo strateginio apskaičiavimo Ukrainoje klaidas, – pažymėjo jis. – „Kol V. Putinas nebaigs šio karo – savo pasirinkto karo – šios sutartinės grupės tautos ir toliau rems Ukrainą.“

Tuo tarpu Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas penktadienį pareiškė esąs „įsitikinęs“, kad Ukrainos Vakarų sąjungininkai sugebės suburti koaliciją, kad galėtų karo draskomai šaliai perduoti tankų „Leopard“.

„Esu įsitikinęs, kad ši koalicija bus sėkmingai suformuota“, – pareiškė jis žurnalistams Ramšteino karinių oro pajėgų bazėje Vokietijoje penktadienį vykstančio Ukrainos rėmėjų susitikimo kuluaruose.

Naujasis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius kiek anksčiau penktadienį taip pat sakė, jog sprendimas, ar perduoti Ukrainai kovinių tankų „Leopard“, dar nepriimtas.

„Kalbant apie tankus „Leopard“, šiandien mes vis dar negalime pasakyti, kada bus priimtas sprendimas ir koks tai bus sprendimas“, – pareiškė vos prieš dieną savo pareigas pradėjęs eiti ministras.

Tačiau B.Pistorius pranešė savo ministerijai nurodęs patikrinti tankų atsargas, kad būtų galima greitai įvykdyti perdavimą, jei būtų priimtas toks sprendimas.

Galutinis sprendimas bus priimtas tik konsultuojantis su sąjungininkais, pabrėžė ministras.

„Galiausiai (Rusijos) prezidentas V.Putinas ir Rusija supras savo strateginio apskaičiavimo Ukrainoje klaidas, – pažymėjo jis. – „Kol V. Putinas nebaigs šio karo – savo pasirinkto karo – šios sutartinės grupės tautos ir toliau rems Ukrainą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.