Iš Vokietijos – aiškus signalas dėl tankų Ukrainai: žada nekliudyti Lenkijai

Užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pareiškė, kad Vokietija „netrukdytų“ Lenkijai siųsti tankus „Leopard“ į Ukrainą. Tai buvo aiškiausias Berlyno signalas, kad Europos sąjungininkės galėtų pristatyti Vokietijoje pagamintą techniką.

 Karas Ukrainoje.<br>www.imago-images.de/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>www.imago-images.de/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2023, 10:59 PM

Interviu Prancūzijos televizijai LCI metu paklausta, kas nutiktų, jei Lenkija išsiųstų savo tankus „Leopard 2“ be Vokietijos sutikimo, A. Baerbock atsakė: „Kol kas šis klausimas nebuvo užduotas, bet jei jis būtų užduotas, mes tam netrukdytume“.

Didelis diplomatinis spaudimas buvo daromas Berlynui, kad šis atsiųstų savo tankus arba bent jau leistų juos reeksportuoti iš Vokietijos juos įsigijusioms šalims. Berlynas, kaip „Leopard“ tankų gamintojas, turi veto teisę dėl jų perdavimo.

Tačiau penktadienį JAV karinėje bazėje Ramšteine, pietvakarių Vokietijoje, vykusiame specialiame tarptautiniame aukščiausiojo lygio susitikime Berlynas atkakliai atsisakė priimti sprendimą dėl „Leopard 2“ tankų perdavimo Ukrainai, todėl Kijevas ir jo sąjungininkai nusivylė.

Sekmadienį Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis sukritikavo Vokietijos nesugebėjimą tiekti techniką Ukrainai.

„Vokietijos požiūris yra nepriimtinas. Nuo karo pradžios praėjo beveik metai. Kasdien žūsta nekalti žmonės“, – sakė M. Morawieckis. „Rusijos bombos niokoja Ukrainos miestus. Atakuojami civiliniai objektai, žudomos moterys ir vaikai“.

Jis tęsė: „Stengiuosi pasverti savo žodžius, bet pasakysiu tiesiai šviesiai: Ukraina ir Europa laimės šį karą – su Vokietija ar be jos“.

Kijevas ir JAV tikėjosi, kad Vokietija leis tokioms šalims kaip Lenkija ir Suomija priklausančius „leopardus“ perduoti Ukrainai. Tačiau Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius sakė, kad, nepaisant padidėjusių lūkesčių, „mes vis dar negalime pasakyti, kada bus priimtas sprendimas dėl tanko „Leopard“ ir koks jis bus“.

M. Morawiecki sakė laukiantis „aiškaus pareiškimo“ iš Berlyno.

Lenkija yra paskelbusi, kad yra pasirengusi Kijevui pristatyti 14 tankų „Leopard“. M. Morawieckis sakė, kad jei Vokietija ir toliau atsisakys tiekti tankus Ukrainai, „mes sukursime „nedidelę koaliciją“ šalių, pasirengusių padovanoti dalį savo modernios įrangos, savo modernių tankų“.

Bendrame pareiškime šeštadienį Lietuvos, Estijos ir Latvijos užsienio reikalų ministrai taip pat paragino Vokietiją „nedelsiant aprūpinti Ukrainą tankais „Leopard“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?