Rusijos diplomatijos vadovas atvyko prieštaringai vertinamo vizito Pietų Afrikoje

Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą Pretorijoje pirmadienį deryboms sutiko jo kolegė Pietų Afrikos Respublikoje, bet vizitas kritikuojamas dėl Ukrainoje vykstančio karo.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atvyko į Pietų Afrikos Respubliką (PAR), kur susitiko su šios šalies diplomatijos vadove Naledi Pandor, praneša „Sky News“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atvyko į Pietų Afrikos Respubliką (PAR), kur susitiko su šios šalies diplomatijos vadove Naledi Pandor, praneša „Sky News“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 11:58 AM, atnaujinta Jan 23, 2023, 2:16 PM

Žemyno galia PAR atsisakė pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą ir vengė palaikyti kurią nors konflikto šalį.

Dėl Rusijos karo Ukrainoje Vakarai įvedė plačias sankcijas Maskvai ir bando ją diplomatiškai izoliuoti.

PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor prieš susitikimą spaudos konferencijoje sakė, kad šios derybos padės „stiprinti ir taip gerus santykius“ tarp abiejų valstybių.

Sėdėdama šalia S. Lavrovo ji pavadino Rusiją „branginama partnere“.

PAR neseniai perėmė pirmininkavimą BRICS – taip pat Braziliją, Rusiją, Indiją ir Kiniją apimančiai grupei, siekiančiai mesti iššūkį dominuojančioms, Jungtinių Valstijų ir Europos vadovaujamoms pasaulio valdymo struktūroms.

Praėjusią savaitę PAR paskelbė, kad kitą mėnesį prie savo krantų surengs 10 dienų bendras karines pratybas su Rusija ir Kinija.

Tačiau ryšiai su Maskva sulaukė kritikos ir pačioje PAR; kai kas kaltina vyriausybę atsisakius neutralios pozicijos.

„Vis labiau aiškėja, kad Pietų Afrikos vyriausybė atvirai jungiasi prie Rusijos“, – sakė parlamentaras Darrenas Bergmanas iš pagrindinės opozicinės Demokratinio aljanso (DA) partijos.

Praėjusią savaitę velionio PAR arkivyskupo, Nobelio taikos premijos laureato Desmondo Tutu fondas planuojamas karinių jūrų laivynų pratybas pavadino gėdingomis ir sakė, jog jos „prilygsta pareiškimui, kad Pietų Afrika prisideda prie karo su Ukraina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.