Sujudimas Ukrainos valdžioje: po korupcijos skandalo atleidus viceministrą – dar daugiau permainų

Skelbiama, jog Kijevas atleido savivaldybių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros viceministrą Vasylį Losynskį, kuris buvo sulaikytas priimant 400 000 JAV dolerių kyšį. Reaguojant į skandalą, nuo pavasario greičiausiai bus vykdomi aktyvūs korumpuotų pareigūnų areštai.

Skelbiama, jog Kijevas atleido Vasylį Losynskį iš bendruomenių plėtros, teritorijų ir infrastruktūros viceministro pareigų, kuris buvo sulaikytas priimant 400 000 JAV dolerių kyšį.<br>„Twitter“ nuotr.
Skelbiama, jog Kijevas atleido Vasylį Losynskį iš bendruomenių plėtros, teritorijų ir infrastruktūros viceministro pareigų, kuris buvo sulaikytas priimant 400 000 JAV dolerių kyšį.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 9:50 PM

Ministrų kabinetas atleido ministro pavaduotoją Vasylį Losynskį iš savivaldybių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros viceministro pareigų.

Apie tai pranešė infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas.

„Ukrainos nacionalinis antikorupcinis biuras ir SAP darbuotojai atskleidė bei nutraukė organizuotos nusikalstamos grupuotės veiklą dėl biudžeto lėšų grobstymo. Nusikalstamai grupuotei priklausė Ukrainos bendruomenių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros viceministras“, – pažymėjo O.Kubrakovas.

Pats ministras patvirtino, kad jis buvo sulaikytas priimant 400 000 JAV dolerių kyšį.

„Šias lėšas jis gavo už pagalbą sudarant įrangos ir technikos pirkimo sutartis. Baudžiamoji byla užregistruota 2022 m. rugsėjį“, – atskleidė detales O.Kubrakovas.

Jis teisinosi teigdamas, kad jungiant Bendruomenių plėtros ir teritorijų bei Infrastruktūros ministerijas „vadovavomės poreikiu išsaugoti institucinę atmintį, tačiau akivaizdu, kad ne tokią“.

„Pavedžiau ministerijos komandai pradėti tikrinti visus aktyvius Regionų ministerijos projektus, įskaitant biudžeto lėšas, tarptautinių finansinių institucijų lėšas ir techninės pagalbos projektus“, – tikino ministras.

Frakcijos „Tautos tarnas“ vadovas paskelbė apie aktyvius pareigūnų areštus pavasarį

Frakcijos „Tautos tarnas“ vadovas Davidas Arachamija teigė, kad pavasarį greičiausiai bus vykdomi aktyvūs korumpuotų pareigūnų areštai. Daugelis jų nepaisė raginimų sutelkti dėmesį į karą ir pagalbą aukoms. Todėl principas „dabar ne laikas“ nebeveiks.

D.Arachamija apie tai rašė savo asmeniniame „Telegram“ kanale.

„Manau, kad šį pavasarį aktyviai sodinsime. Mes negalėsime to padaryti humaniškai, mes tai darysime pagal karo įstatymus. Netrukus baigsis konkursas Ukrainos nacionalinio antikorupcinio biuro direktoriaus pareigoms užimti, ir mes užbaigsime nepriklausomos antikorupcinės infrastruktūros kūrimą. „Dabar ne laikas“ nebeveikia. Kai kurie žmonės prarado protą ir plėšikauja be baimės ar gailesčio“.

D.Arachamija pareiškė, kad tai taip pat pasakytina apie generatorių pirkimą ir naujus skandalus Gynybos ministerijoje. Pasak jo, komitetas šiandien išnagrinės šią situaciją. Frakcijos „Tautos tarnas“ vadovas ketina susigrąžinti parlamentinę vykdomosios valdžios kontrolę.

D.Arachamija atskirai pažymėjo, kad „nuo vasario 24 d. visų lygių pareigūnai oficialiais ir neoficialiais kanalais buvo nuolat įspėjami: sutelkti dėmesį į karą, padėti aukoms, mažinti biurokratiją ir nutraukti abejotinus verslus“. Tačiau kai kurie šių raginimų nepaisė.

V. Zelenskis žada griežtą reakciją į galimą korupciją valstybės institucijose

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį savo tradiciniame vakariniame kreipimesi pažadėjo ateityje griežtai reaguoti į galimus korupcijos atvejus valstybės institucijose.

„Visuomenei bus pateikta visa informacija, o valstybė imsis reikiamų galingų veiksmų“, – pareiškė V. Zelenskis.

V. Zelenskis savo kreipimesi taip pat užsiminė apie pasirodžiusius pranešimus, kuriuose Gynybos ministerija kaltinama sudariusi sutartį dėl maisto produktų įsigijimo kelis kartus didesnėmis nei įprastinės kainomis. Oficialiais duomenimis, šiuo klausimu numatytas gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo kreipimasis į parlamentą Kijeve.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad esą jau buvo parengti „atitinkami sprendimai“. „Dar nenoriu jų skelbti, bet viskas bus teisinga, – kalbėjo V. Zelenskis. – Noriu aiškiai pabrėžti: daugiau nebebus taip, kaip buvo praeityje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.