JAV: Korano sudeginimas Švedijoje galėtų būti sabotažo aktas

Jungtinės Valstijos pirmadienį sakė, kad vieno kraštutinių dešiniųjų politiko Švedijoje surengta Korano sudeginimo akcija, po kurios Turkija vėl blokavo Švedijos stojimą į NATO, galėjo būti sabotažas, nukreiptas prieš vienybę Aljanse.

Švedų ir danų politikas Rasmusas Paludanas šeštadienį padegė Koraną priešais Turkijos ambasadą Stokholme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Švedų ir danų politikas Rasmusas Paludanas šeštadienį padegė Koraną priešais Turkijos ambasadą Stokholme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 8:27 AM, atnaujinta Jan 24, 2023, 8:52 AM

Švedų ir danų politikas Rasmusas Paludanas šeštadienį padegė Koraną priešais Turkijos ambasadą Stokholme, Ankarai niekaip nesuteikiant pritarimo Švedijos narystei NATO.

„Knygų, kurios daugeliui yra šventos, deginimas yra itin nepagarbus aktas. Tai atstumia“, – žurnalistams sakė JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Incidentą jis taip pat pavadino bjauriu ir niekšišku.

N. Price'o teigimu, Koraną sudegino „provokatorius, galbūt sąmoningai siekęs atstumo tarp dviejų mūsų artimų partnerių – Turkijos ir Švedijos“.

Jis „galbūt sąmoningai siekė paveikti tebevykstančias diskusijas dėl Švedijos ir Suomijos stojimo į NATO“, kalbėjo N. Price'as.

Jis gynė Švedijos poziciją ir sakė, kad ji palaiko „susibūrimų laisvę“. Pasak jo, koks nors veiksmas „gali būti ir teisėtas, ir bjaurus tuo pačiu metu“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, turintis islamiškų politinių šaknų, piktinosi minimu incidentu ir Švedijos leidimu rengti tokią akciją.

R. T. Erdoganas pirmadienį įspėjo Švediją, kad ji neturėtų tikėtis užsitikrinti Turkijos paramos stojant į NATO. Anksčiau jis reikalavo, kad Stokholmas imtųsi veiksmų dėl kurdų kovotojų, kuriuos Turkija laiko teroristais.

Rusijai pernai užpuolus narystės NATO nesėkmingai siekusią Ukrainą, Švedija ir Suomija pateikė paraiškas įstoti į Aljansą, atsisakydamos ankstesnės pozicijos vengti erzinti Maskvą.

Pagal NATO taisykles naujų narių priėmimui turi pritarti visos esamos narės. Tik Turkija ir Vengrija dar neratifikavo Švedijos ir Suomijos stojimo, bet vengrų ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pažadėjo, kad jo šalies parlamentas abi paraiškas patvirtins kitą mėnesį.

Musulmonų protestai

Prieš Korano sudeginimą protestavo ne vien Turkija. Irake vienas policininkas ir septyni protestuotojai buvo sužeisti per pirmadienio mitingą prie Švedijos ambasados Bagdade, sakė saugumo šaltinis.

Irako policija ėmėsi veiksmų prieš daugiau kaip 400 protestuotojų, pernelyg priartėjusių prie ambasados pastato, sakė vienas Irako Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas, kuris neturėjo įgaliojimų kalbėtis su žiniasklaida ir prašė anonimiškumo.

Per demonstraciją, kurią organizavo proiranietiškos grupės, protestuotojai skandavo: „Ne – Švedijai, taip – Koranui“. Policijai bandant atstumti demonstrantus, prasiveržė smurtas.

Kaimyninėje Sirijoje, šiauriniame al Babo mieste, kurį kontroliuoja Turkijos kariai, keli šimtai žmonių pirmadienį taip pat dalyvavo demonstracijoje ir jos metu sudegino Švedijos vėliavą, skandavo šūkius prieš šią valstybę.

Daug musulmoniškų šalių išreiškė pasipiktinimą Korano sudeginimu, kurį Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas pasmerkė kaip „itin nepagarbų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.