Jemeno ir Libano vietovės įtrauktos į UNESCO paveldo, kuriam gresia pavojus, sąrašą

Jungtinės Tautos trečiadienį į pasaulio paveldo sąrašą įtraukė senovinį miestą ir jo užtvanką karo nusiaubtame Jemene bei futuristinį parką pinigų stokojančiame Libane.

Jemenas.<br>Herve Champollion/akg-images/Scanpix nuotr.
Jemenas.<br>Herve Champollion/akg-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 9:49 PM

UNESCO įtraukė abu paminklus į pasaulio paveldo objektų, kuriems gresia pavojus, sąrašą – pirmąjį dėl Jemene nuo 2014 metų vykstančio konflikto, o antrąjį – dėl „nerimą keliančios išsaugojimo būklės“ ir Libano išteklių trūkumo jam prižiūrėti.

UNESCO teigimu, Jemeno Maribo provincijoje buvo įtrauktos septynios archeologinės vietovės, liudijančios Sabos karalystės pasiekimus nuo pirmojo tūkstantmečio pr. Kr. iki islamo įvedimo apie 630 metus.

Ši karalystė, žinoma dėl legendinės Sabos karalienės, tuo metu kontroliavo didžiąją dalį smilkalų kelio per Arabijos pusiasalį.

Naujai į sąrašą įtrauktas senovinis Maribo miestas, dvi šventyklos ir senovinės miesto užtvankos griuvėsiai – senovinės hidrologijos inžinerijos laimėjimas, kurio sprogimas minimas Korane.

JT institucija pareiškė, kad tikisi, jog šis sprendimas padės „sutelkti visą tarptautinę bendruomenę vietovių apsaugai“.

UNESCO Pasaulio paveldo komitetas taip pat balsavo už tai, kad į sąrašą būtų įtraukta Rachido Karameho tarptautinė mugė šiauriniame Libano pakrantės Tripolio mieste.

Betoninį parką, esantį netoli pakrantės, suprojektavo legendinis brazilų architektas Oscaras Niemeyeris, tačiau aktyvistai perspėjo, kad pastaraisiais metais jam gresia pavojus sugriūti.

„Mugė buvo pagrindinis XX amžiaus septintojo dešimtmečio Libano modernizacijos politikos projektas“, – teigė UNESCO, apibūdindama ją kaip „vieną svarbiausių XX amžiaus moderniosios architektūros kūrinių“ regione.

Jos įtraukimas į pasaulio paveldo objektų, kuriems gresia pavojus, sąrašą „atveria galimybes gauti didesnę tarptautinę pagalbą“ jai išsaugoti.

Iš šio miesto kilęs Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati pasveikino sprendimą kaip „didelį Libano ir libaniečių, ypač Tripolio miesto, laimėjimą“.

Aktyvistai tikisi, kad objektų įtraukimas į UNESCO sąrašą atvers kelią donorų finansavimui, kad būtų išsaugotas parkas šalyje, kurią nuo 2019 metų krečia viena didžiausių finansų krizių pastarojo meto istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.