Mirė Pritzkerio premijos laureatas indų architektas B. V. Doshi

Novatoriškas modernistinės architektūros kūrėjas Balkrishna Vithaldasas Doshi, vienintelis Indijos pilietis, pelnęs prestižinę Pritzkerio (Prickerio) premiją, tvirtas nebrangių būstų neturtingiesiems propaguotojas, būdamas 95 metų amžiaus mirė.

Balkrishna Vithaldasas Doshi.<br> AP/Scanpix nuotr.
Balkrishna Vithaldasas Doshi.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 9:55 PM

B. V. Doshi mirė antradienį savo namuose Ahmadabade – rezidencijoje, kurios fasade dominuoja įspūdingos betono formos, pamėgtos jo amžininkų po Antrojo pasaulinio karo.

Jis niekada nebuvo įgijęs oficialaus laipsnio, bet mokėsi pas legendinį Europos architektą Le Corbusier, kurio didžiulė įtaka miestų planavimui ir dizainui tapo jam neišsenkančiu įkvėpimo šaltiniu.

Le Corbusier Indijoje labiausiai garsėja tuo, kad suprojektavo betoninį Čandigarho miestą. Jis, kaip ir kiti garsiausi jo darbai, kartais kritikuojami dėl abejingumo aplinkai ir žmogaus poreikiams įspūdžio.

B. V. Doshi pranoko savo mentorių kalbant apie modernizmo derinimą su funkcionalumu ir kūrė tai, kai vadino holistinėmis buveinėmis.

Pagrindiniai jo užsakymai, pradedant 7-ojo dešimtmečio universiteto miesteliu jo gimtajame mieste, padėjo apibrėžti neseniai nepriklausomybę paskelbusią Indiją, o savo gyvenamaisiais namais jis siekė pakylėti gyvenimo standartus didelio skurdo laikais.

„Mano projektai dera su gamta ir yra tinkami žmonėms, kuriems buvo suprojektuoti“, – 2018 metais interviu naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Indija greit keičiasi, ir mums reikia padaryti daug dalykų, kurie turi būti ekologiškai tvarūs ir įgalinti žmones“, – kalbėjo B. V. Doshi.

„Didybė“

Viename garsiausių jo projektų „Aranya“, esančiame Indauro mieste, takų jungiamuose namuose su kiemais gyvena 80 tūkst. žmonių.

Jo Indijos vadybos institutas Bangalore, atidarytas 1977 metais ir tapęs pagrindine šalies verslo mokykla, garsėja erdviomis susibūrimo erdvėmis ir išorės koridoriais, didinančiais galimybę susitikti dėstytojams ir studentams.

B. V. Doshi laimėjo 2018 metų Pritzkerio premiją, vadinamą Nobelio premijos ekvivalentu architektūros srityje. Vertinimo komisija gyrė jį už meistrišką „klimato, vietos, technikos ir profesijos“ traktavimą, „konteksto plačiausia jo prasme gilų supratimą ir vertinimą“.

Indijos premjeras Narendra Modi pagerbė „talentingą architektą ir nuostabų institucijų statytoją“.

„Ateinančios kartos galės pamatyti jo didybę žavėdamiesi jo gausiais darbais visoje Indijoje“, – sakė N. Modi.

B. V. Doshi darbai saugomi ir demonstruojami studijoje „Sangath“ Ahmadabade, kuriai vadovauja viena iš jo anūkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.