Vakarų analitikai: Korano sudeginimas Švedijoje – Rusijos žvalgybos tarnybos operacija 

Rusija suplanavo ir organizavo pastangas destabilizuoti Švediją religiniu pagrindu. Šia operacija siekiama sužlugdyti Švedijos integracijos į NATO planus, įtempti santykius su musulmoniškomis šalimis ir sudaryti sąlygas islamo išpažinėjų, atvykstančių į Švediją kaip pabėgėliai, teroristiniams išpuoliams, teigiama Roberto Lansingo instituto (RLI) analizėje.

Pakistaniečiai protestavo prieš Korano sudeginimą Švedijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pakistaniečiai protestavo prieš Korano sudeginimą Švedijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Švedijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Švedijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 11:00 AM

Todėl Kremlius taip pat siekia išprovokuoti neramumus ir smurtą, dėl to padidėja rizika, kad Švedijoje pradės veikti tarptautinės teroristinės organizacijos (antrinis tikslas).

2023 metų sausio 21 dieną kraštutinių dešiniųjų atstovas Rasmusas Paludanas viešai sudegino Koraną prie Turkijos ambasados Stokholme. Švedijos televizijos kanalo SVT duomenimis, tai padaryti R. Paludanui pasiūlė vietos žurnalistas Changas Johannesas Frickas.

Tikėtina, kad Rusijos karinė žvalgyba pasinaudojo nieko neįtariančiu R. Paludanu, tarpininkaujant Ch. J. Frickui, kuris, kaip rodo daugybė požymių, yra GRU agentas, užverbuotas psichologinėms operacijoms.

Vieta – teritorija prie Turkijos ambasados Stokholme – buvo pasirinkta specialiai, nes veiksmas buvo nukreiptas prieš Ankarą. Operacija surengta prieš numatytą Turkijos gynybos ministro vizitą į Švediją.

2023 metais Turkijoje vyks rinkimai, o dabartinis prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas konkuruoja su arabų pasauliu dėl įtakos viso pasaulio musulmonams.

Reaguodama į Švedijos žingsnį pateikti paraišką dėl narystės NATO, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Turkija pareikalavo išduoti kurdų pajėgų atstovus ir įtariamuosius 2016 metų valstybės perversmo byloje.

Kartu Stokholmo NATO narystės siekis tapo Maskvos rūpesčiu. Dėl to Kremlius suplanavo operaciją, kuria buvo siekiama supriešinti Turkiją ir Švediją artėjant rinkimams Ankaroje, suprasdamas, kad išpuolis prieš religinį islamo simbolį negali būti ignoruojamas vykstant rinkimų kampanijai.

Ch. J. Frickas (iki 1995 metų – Changas Georgas Lindbergas) valdo naujienų portalą „Nyheter idag“ ir veda laidą televizijos kanale „SD Riks“ (kurį finansuoja Švedijos demokratų partija, t. y. kraštutiniai dešinieji).

Yra daugybė požymių, rodančių, kad šis vyras slapta bendradarbiauja su Rusijos karine žvalgyba GRU ir yra su ja susijęs. Anksčiau jis daugiau nei metus dirbo Rusijos valstybinėje naujienų agentūroje „Ruptly“ – „RT/Russia Today“ dukterinėje įmonėje –kaip „laisvai samdomas darbuotojas su nuolatinėmis užduotimis“. Su Rusijos gynybos ministerija ir karine žvalgyba susijusi RT, be kita ko, atliko aktyvų vaidmenį koordinuojant pastangas sukompromituoti tarptautinį MH17 lėktuvo numušimo 2014 metais tyrimą.

RLI manymu, Rusija pasirinko R. Paludaną tokiai akcijai todėl, kad jis jau anksčiau yra dalyvavęs Korano deginimo akcijose Danijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje, taip pat demonstravęs pranašo atvaizdą, kas islame yra griežtai draudžiama.

Kaip praneša portalas „GuildHall“, prorusiškos pajėgos ir toliau aktyviai imasi priemonių pakenkti Ukrainos sąjungininkių Vakaruose vienybei. Po Korano deginimo akcijos Švedijoje Maskva eskaluoja situaciją Nyderlanduose, kur su Rusija susijusios ekstremistinės organizacijos lyderis sekmadienį Hagoje surengė panašią provokaciją – ten Koranas buvo suplėšytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.