Vienas iš septynių Irane sulaikytų prancūzų yra eilinis žmogus, sako jo tėvai

Vienas iš septynių Irane sulaikytų prancūzų yra „paprastas pasaulio pilietis“, kuris tik norėjo keliauti, ketvirtadienį pareiškė jo tėvai, atskleidę jo tapatybę.

Iranas<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Iranas<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 10:08 PM

Jo tėvai Jeanas-Michelis ir Sylvie naujienų agentūrai AFP teigė, kad 35-erių Louis Arnaud buvo suimtas rugsėjo 28 dieną, kai lankėsi Irane.

Paryžius praneša, kad Irane sulaikyti septyni Prancūzijos piliečiai, ir sako, kad Teheranas juos laiko įkaitais.

„Mūsų sūnus nėra nei sąmokslininkas, nei šnipas, nei piktadarys“, – sakė L. Arnaud tėvai ir pavadino jį puikiu keliautoju.

„Jis yra paprastas pasaulio pilietis, kuris nori keliauti, kad geriau jį pažintų ir suprastų pasaulį“, – pridūrė jie.

L. Arnaud tėvai pasakojo, kad praėjusių metų liepą jų sūnaus svajonė pamatyti pasaulį vėl atgijo, nes ją buvo sutrikdžiusi COVID– 19 pandemija.

„Išvykęs iš Paryžiaus, jis aplankė Italiją, Graikiją, Turkiją, Sakartvelą ir Armėniją, o rugsėjo 2 dieną atvyko į Iraną“, – teigė jie.

Pasak jų, nuo rugsėjo pabaigoje įvykusio „savavališko suėmimo“ jis yra laikomas Irano sostinėje esančiame Evino kalėjime, kuriame šiuo metu yra įkalinta daug asmenų, susijusių su protestais.

L. Arnaud tėvai priduria, kad jis „nedalyvavo jokiose protesto akcijose ir nereiškė priešiškų idėjų Iranui, jo vyriausybei ar islamui“.

Jie teigė, kad apie sūnų nieko negirdėjo nuo to laiko, kai spalį labai trumpai kalbėjosi telefonu. Gruodžio 11-ąją L. Arnaud aplankė Prancūzijos ambasadorius.

„Labai sudėtingos kalinimo sąlygos ir bendravimo trūkumas verčia mus baimintis, kad jis patiria labai didelių psichinių ir psichologinių padarinių“, – sakė jie.

L. Arnaud yra vienas iš dviejų dešimčių užsieniečių, kurie yra sulaikyti Irane, teigia aktyvistai, sulaikytuosius vadinantys įkaitais, per kuriuos Teheranas siekia iš Vakarų išgauti nuolaidų.

Tarp sulaikytųjų Irane taip pat yra Prancūzijos ir Airijos pilietis Bernard'as Phelanas, kuris buvo suimtas spalį ir praėjusią savaitę šeimos prašymu nutraukė sausą bado streiką.

Trečiadienį Paryžius pareiškė, kad Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna per telefoninius pokalbius su Irano diplomatijos vadovu Hosseinu Amiru-Abdollahianu pareikalavo „nedelsiant paleisti septynis Teherano savavališkai sulaikytus prancūzų įkaitus“.

Rugsėjo 16 dieną mirus 22 metų Irano kurdei Mahsai Amini, suimtai Teherane už tai, kad, kaip įtariama, nesilaikė griežtų šiitiškos respublikos aprangos taisyklių, Iraną apėmė demonstracijos.

Jungtinių Tautų duomenimis, per protestų bangą Irane suimta mažiausiai 14 000 žmonių.

Norvegijoje įsikūrusios Irano žmogaus teisių grupės duomenimis, per susidorojimus su protestuotojais žuvo mažiausiai 481 žmogus, o bent 109 asmenims gresia mirties bausmė. Keturiems asmenims egzekucijos jau įvykdytos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.